Играчите на финансовите пазари устремно бягат от риска, дефлация обхвана САЩ

Доларът поскъпна спрямо повечето от основните валути по време на вчерашната търговия, след като слабите данни за щатската икономика отново насочиха инвеститорите към търсенето на сигурност в зелените пари. Спрямо еврото доларът достигна 1,3145, а спрямо японската йена поскъпна до 99,63.
Негативно на единната валута се отразиха и коментарите на члена на управителния съвет на Европейската централна банка Аксел Вебер. Той заяви, че на заседанието на централната банка през май ще бъде анонсиран пакет от неконвенционални мерки, за да се подпомогне възстановяването на нормалните темпове на кредитиране в еврозоната. Той допълни, че според него ново понижение на основния лихвен процент до под 1% е твърде рисковано.
Публикувани данни за индекса на потребителските цени в САЩ показаха, че за първи път от 1955 година в страната се наблюдава дефлация на годишна база. През март цените се понижават с 0,4% спрямо същия месец на 2008 година, докато пазарните участници очакваха те да останат без промяна.
Основният индекс на потребителските цени, който не отчита храните и енергията, се повиши с 0,2% за месеца и 1,8% на годишна база. Това показа, че дефлацията за сега е ограничена в енергийния, транспортния и имотния сектор, както и храните.
Изнесен доклад показа, че индустриалното производство в САЩ се понижава през месец март с 1,5%, докато инвеститорите очакваха понижение само с 0,9%. Същевременно, степента на използване на капацитета се понижи до 69,3% през март, което е най-ниското ниво на показателя откакто той е започнал да се изчислява през 1967 година. Според доклад на Федералния резерв, известен като „бежовата книга“, има ясни признаци на стабилизиране в някои от секторите на американската индустрия.
Бяха публикувани и данни за движението на международните капиталови потоци към най-голямата световна икономика. Те сочат, че нетните дългосрочни капиталови потоци са достигнали +22 милиарда долара през февруари спрямо продажби от 36,8 милиарда през януари. Купувачи от Китай са добавили 4,6 милиарда към притежаваните държавни ценни книжа до 744 милиарда, докато тези от Япония са покачили инвестициите си с 27 милиарда до 662 милиарда.
Същевременно, британският паунд преодоля нивото от 1,50 долара и достигна 1,5036 за първи път от 12 януари, въпреки доклад, който показа, че спадът на цените на имотите във Великобритания се задълбочава. Публикуваните данни показаха понижение с 12,3% на годишна база през февруари спрямо прогнозирания спад от 11,2% и понижение с 11,5% през предходния месец.
Днес ще бъдат публикувани данни за индекса на потребителските цени в еврозоната. Очакванията са те да се повишат с 0,4% през март и с 0,6% на годишна база. Ще бъдат оповестени и данни за индустриалното производство в шестнадесетте страни, като анализаторите залагат на ново понижение през февруари с 2,5%, а сумарният спад на годишна база да достигне 18,0%.
По-късно от САЩ ще обвяват данни за жилищния и трудовия сектори. За сектора на имотите ще бъдат оповестени началното жилищно строителство през месец март, като се очаква то да се понижи до 540 хиляди жилища спрямо 583 хиляди през предходния месец. Разрешителните за строеж се очаква да се повишат минимално до 550 хиляди броя през март спрямо издадените 547 хиляди през февруари.
Докладът за първоначалните молби за безработица за седмицата до 11 април, според анализатори, ще отчете повишението им до 665 хиляди, след като през предходната седмица те се понижиха до 654 хиляди.
Златото поскъпна с 2 долара до 893 долара за тройунция вчера, след като инвеститорите отново потърсиха сигурността на ценния метал. Печалбите му бяха ограничени от слабите данни за индекса на потребителските цени в САЩ, след като намаляха опасенията, че осъществените „количествени улеснения“ от Федералния резерв на САЩ ще повишат инфлацията.
Петролът поевтиня, след като изнесените данни за запасите от петрол в САЩ отчетоха по-високо от очакваното повишение. За седмицата до 9 април запасите се повишават с 5,6 милиона барела спрямо прогнозираните 2 милиона барела. Сумарните запаси достигат 366,7 милиона барела, което е най-високото им ниво от септември 1990 година.
По-късно през деня черното злато възстанови цената си и приключи търговията на ниво от 49,80 долара за барел. От началото на година стойността на суровината се е повишила с над 10%.
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи прогнозите си за световното потребление на ценната суровина за осми последователен месец, след като икономическото забавяне в най-големите потребители на черното злато се задълбочава. Според актуалната прогноза, търсенето през настоящата година ще е 84,18 милиона барела на ден, или 430 хиляди барела по-малко спрямо предходната прогноза. Спрямо предходната година понижението е 1,37 милиона барела, или 1,6%.
След като цената на петрола се понижи с над 100 долара от пика през юли миналата година, очакванията са сумарните приходи на ОПЕК да се понижат с 51% до 476 милиарда долара.
На 28 май организацията ще заседава отново във Виена и ще обсъди дали да предприеме поредно намаление на производствените квоти, за да подкрепи цената на черното злато. От септември миналата година насам ОПЕК вече понижи добивите си с 4,2 милиона барела, за сега – без особен успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *