Франция не иска други еврочленки, дава шанс само на Западните Балкани

Френският държавен секретар по европейските въпроси Бруно льо Мер предложи да бъде спряно разширяването на Европейския съюз след приемането на страните от Западните Балкани,информира БНР.
Според него Европа има по-голяма нужда от укрепване на институциите, за да се осигури стабилност на всички членки на еврообщността.
Още на срещата на Г-20 в Лондон френският президент Никола Саркози и външният министър Бернар Кушнер не скриха отрицателното си отношение към идеята и Турция да бъде приета в ЕС. Те получиха подкрепа и от Германия.
Страните, които получиха официален статут на кандидат-членки, са Хърватия и Турция. Първата има реалния шанс да се присъедини към ЕС през 2011 г., но преговорите с Турция със сигурност ще се проточат във времето заради неразрешения Кипърски въпрос.
Молба за получаване на статут на страна-кандидат за членство през февруари подаде Черна гора, а Албания смята да подаде молба за членство този месец. Очаква се запитванията да бъдат разгледани до 6 месеца.
До края на годината молби вероятно ще подадат Сърбия и Босна и Херцеговина. Апетити за присъединяване има и Македония, но докато проблемът с името на страната и спорът с Гърция не бъде разрешен, това няма да се случи.
Франция се възмущава от факта, че възможността за членство в ЕС не е затворена и за най-новата балканска държава – Косово, макар и независимостта на областта да не е призната от повечето европейски държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *