„Идеал Стандарт Видима“ открива производство в Горна Оряховица и Левски от септември

Компанията за производство на санитарна арматура „Идеал Стандарт Видима“, която е част от американската компания „Американ Стандарт“, ще открие свое производство в градовете Горна Оряховица и Левски, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на дружеството Красимир Копчев. Причината за пренасянето на част от производството е, че в Севлиево, където е базирана компанията, вече има недостиг на работна ръка.

Около 4 хил. души персонал работят в двата завода на американската компания. Допълнително дружеството има и административен персонал. Намирането на работна ръка вече става все по-трудно, обясняват от компанията.

Новите цехове се очаква да заработят през септември. В тях ще бъдат назначени около 200 нови служители. Планирана е инвестиция за купуването на ново оборудване. По информацията на Копчев „Идеал Стандарт Видима“ на всеки пет години удвоява оборота си. През миналата година дружеството има над 20 на сто ръст на продажбите, а за седемте месеца на тази година оборотът се е увеличил с над 10 на сто в сравнение със същия период на миналата година.

Припомняме ви, че през миналата седмица американската компанията „Американ Стандарт“ обяви, че е продала бизнеса си за бани и кухни, който генерира по 2.4 млрд. долара на година, на инвестиционния фонд Bain Capital. Сделката, която се очакваше от началото на годината, е на стойност 1.755 млрд. долара.

Продажбата е в резултат на решението за стратегическо преструктуриране на „Американ Стандарт“, която до момента имаше три основни дейности. След продажбата на бизнеса за бани и кухни компанията ще се фокусира върху най-голямото си подразделение – производството на климатични инсталации, което е за 6.8 млрд. долара. Тя ще промени и името си на „Трейн“, каквато е и търговската й марка при климатичните инсталации. Третото бизнес направление – с контролни системи за превозните средства, ще се поеме от нова независима компания – УАБКО (WABCO). Новото дружество ще бъде създадено чрез раздаване на акции от него на собствениците на „Американ Стандарт“. Тази част от компанията е третата по оборот за миналата година и е реализирала продажби за 2 млрд. долара.

Тепърва се очаква новият собственик да обяви бизнес стратегията си за развитие на дружеството, която ще засегне и производството в България. За 15 години в заводите на „Американ Стандарт“ в Севлиево са инвестирани над 130 млн. долара, съобщи наскоро вицепрезидентът на поделение „Бани и кухни“ за Източна Европа Васил Кънев. Заводите за битов санитарен фаянс „Идеал Стандарт Видима“ и „Идеал Стандарт България“ на практика станаха най-големият дистрибуционен център на компанията в региона. /Дневник.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *