Повишават акцизите от 2008 година

Акцизите на цигарите, алкохола, горивата и електроенергията ще се повишат от следващата година – това решиха министрите на изнесено заседание в Евксиноград.

С 5 стотинки ще се увеличи акцизът на петролните продукти. При цигарите и алкохола увеличението ще е с половината от заложения за достигане на минималните ставки в Европейския съюз. Останалите 50 % ще бъдат въведени през 2009 година.

След юлското увеличение на пенсиите с 10 % сега предстои още едно – отново с 10 %. Така общото увеличение става 21 % за 2007 година.

Относно намаляването на осигурителната вноска с 3 процентни пункта министърът на икономиката Петър Димитров поясни, че се надява бизнесът да бъде привлечен в разговори за увеличени на личните доходи.

Годишният осигурителен праг ще се вдигне над 1400 лева, но таванът още не е уточнен. Заплатите трябва да бъдат актуализирани, за да няма ощетени или привилегировани, каза Петър Димитров и допълни, че равновесната точка трябва да е 350 лева. Запитан кой от решаваните въпроси е предизвикал най-много дебати Петър Димитров отговори: „Не е най-добър онзи дърводелец, който прави най-много талаши в стърготини”.

Относно въвеждането на плосък данък от 10 % за всички доходи Петър Димитров уточни, че тази мярка не е нито лява, нито дясна, а пробългарска. С въвеждането на единната ставка ще се повиши конкурентноспособността на българската икономика, ще се ограничи сивата икономика и ще бъдат привлечени повече чужди инвестиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *