Избори за нов кмет на София – в края на октомври

Изборите за нов столичен кмет, след като досегашният заеме поста министър-председател, ще съвпаднат с други два местни избора в Столичната община – в края на октомври, съобщиха от Общинската избирателна комисия, предаде БТА.
За 24 октомври т.г. са насрочени изборите за кмет на район „Илинден“, тъй като комисията отстрани заради нарушения по Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) избрания кмет Румяна Дойчинова.
Също на тази дата са насрочени избори за кмет на село Балша, район „Нови Искър“, тъй като избраният на изборите през 2007 Свилен Игнатов почина на 28 май по време на футболен мач на спортната площадка в кв. „Курило“.
От общинската избирателна комисия обясниха, че след избирането на кмета на София за министър-председател пълномощията му като кмет ще бъдат прекратени предсрочно.
Общинският съвет ще трябва да избере временно изпълняващ длъжността кмет за срок до полагане на клетва от новоизбрания кмет. За временно изпълняващ длъжността кмет на общината се избира един от заместник-кметовете на общината.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *