Сделка с МВФ ще успокои страховете, но няма да съживи икономиката

Следващото правителство на България е изправено пред задълбочаваща се депресия и предстоящо кредитно споразумение с МВФ, смята Нейл Шиъринг икономист за нововъзникващите европейски пазари в Capital Economics – независим консултант по макроикономика със седалище в Лондон. По телефона с него е разговаряла Елисавета Константинова от агенция Bloomberg.
Шиъринг обаче предупреждава, че МВФ не може да помогне много за предотвратяването на рецесията, но ще намали напрежението за валутния борд в краткосрочен план. Неговата прогноза за българската икономика е 5% годишен спад на БВП за тази година и 4% за следващата. Фиксирането на лева към еврото и системата на валутен борд според него не позволяват страната ни да подобри своята конкурентоспособност чрез обезценяване на лева. Централната банка отказва девалвация, мотивирайки това със своя $16 млрд. резерв, който е достатъчен. Според експерта БНБ разчита на „вътрешна девалвация“ чрез натиск за намаляване на заплатите и на цените. Шиъринг смята, че това ще предизвика дефлация и ще удължи рецесията.
По оценки на Capital Economics българските нужди от външно финансиране за тази година са равни на $25 млрд., което включва дефицита по текущата сметка, плащанията за обслужване краткосрочния частен външен дълг и лихвените плащания, казва експертът.
Според него резултатът от изборите е добър за пазарите и сключването на каквато и да е сделка с МВФ ще уталожи страховете от предстояща финансова криза, но няма да помогне за по-бързото възстановяване на реалната икономика.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *