Избори покачват напрежението в Европа

За Италия данните показват покачване на инфлацията до 3.8% през април, като цените на горивата на годишна база са скочили с 20.8%.
Бюрото за статистически данни Markit допълва картинката с информация за Гърция, където продажбите на дребно през февруари са спаднали с 13% на годишна база.
Анализаторите обръщат внимание върху факта, че тази седмица се очертава да бъде дълга и изморигелна за инвеститорите. На 6 май, в неделя, Франция ще гласува на балотаж за президент, като досегашният Никола Саркози губи популярност сред избирателите за сметка на новата социалистическа звезда Франсоа Оланд. Избори ще има и в Гърция, така че напрежението в Европа остава.
С покачвания стартира новата седмица за индексите на европейските борси. Въпреки съкрушителните данни от Испания, която се връща към рецесия, инвеститорите са спокойни. Може би причината за това е, че новината за свиването на БВП през първото тримесечие не бе изненада, а нещо очаквано. Имайки предвид и данните за безработицата от миналата седмица, които показа увеличаване на равнището до близо 25%, може да се очаква, че натискът върху ЕЦБ да пристъпи към спасителни действия, ще се усили.
FTSE 100 INDEX се покачва с 0.47% до 5 775 пункта.  DAX INDEX расте с 0.54% до 6 838 пункта. CAC 40 INDEX добавя 0.04% до 3 267 пункта.
В Испания водещият индекс IBEX 35 Index расте с 0.34% до 7 170 пункта.
Новата седмица на борсите стартира предимно на положителна територия за акциите и с леки поскъпвания при суровините. Доларът остава слаб.
Инвеститорите от Япония и Китай са в почивка и това е причина за ниските обеми на търговия. В момента тече сесията в Хонконг, където водещият индекс HANG SENG INDEX добавя 1.59% до 21 070 пункта. С покачване от 0.34% до 1 981 пункта се движи и южнокорейският KOSPI Index.
Макар в петък САЩ да извади незадоволителни данни, според които Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие на годината е едва с 2.2% по-висок от същия период на миналата година (при очакван поне 2.5%), виждаме, че инвеститорите са настроени положително. Обяснението за това се крие в обещанието на Федералния резерв, че при нужда ще пристъпи към ново изливане на ликвидност в американската икономика. Не бяха добри и данните за безработицата в САЩ през миналата седмица, което кара играчите да очакват, че ФЕД няма дълго да стои бездеен. А налеят ли се допълнително пари в банките, те веднага се насочват към Wall Street.
Във валутната търговия доларът остава под натиск. Йената се покачи до двумесечен връх към долара до 80.08 йени за долар, а еврото е на триседмичен пик към долара при $ 1.3270. По данни на щатската Commodity Futures Trading Commission през миналата седмица големите валутни трейдъри са ликвидирали дългите си позиции към долара и са заложили на късо към еврото и йената. Това е причината за курсовете на обмяна, които наблюдаваме в момента.
В търговията с петрол наблюдаваме слабо поскъпване с 6 цента до $ 104.99 за барел лек американски петрол и добавка от 2 цента до $ 120.04 за барел петрол от сорта брент.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *