Извънредният труд поскъпва

Главна инспекция по труда (ГИТ) преразглежда наказателната си политика към неизрядните работодатели. Експертите на ГИТ са подготвили промени в Кодекса на труда, с които се въвежда долна граница на глобите за тежки нарушения. Те се мотивират с кризата и тежкото финансовото състояние в някои отрасли. В края на миналата година размерът на наказанията беше вдигнат между 4 и 10 пъти. Бяха въведени глоби от 10 000 лв. до 15 000 лв., а в някои случаи и до 30 000 лв., без да се отчете ефектът от кризата.

Санкцията за наемане на работник без трудов договор скочи 10 пъти – на 15 000 лева.

Сега подобни наказания могат да доведат буквално до закриване фирми, тъй като работодателят трябва да плати 30 000 лв. за двама работници без трудов договор, независимо колко е голяма фирмата. От ГИТ искат долната граница да падне съответно на 1000 лв. и 1500 лв. и да се прилага диференцирано според капацитета и финансовите резултати на фирмите. Затова пък глобите за маловажни нарушения да се вдигнат от 50 лв. до 100 лв. и от 100 лв. до 300 лв.

Инспекцията по труда не предоставя статистика дали има фалирали работодатели в резултат на солените глоби, които бяха налагани от януари досега.

Експертната група има и други предложения за изменения на Кодекса на труда, които ще бъдат разгледани в социалното министерство. Едно от тях е надницата за всички видове извънреден труд да се увеличи с 25%. Предложението е през работните дни допълнителното възнаграждение да не е по-малко от 75% (сега то е 50%). През почивните да се плаща не по-малко от двойна надница. А на официални празници трудът, за който сега се взимат 100% отгоре, да струва поне 125%.

Според вносителите това не само ще е по-справедливо възнаграждение за работещите, но финансовата тежест ще има възпиращ ефект върху бизнесмените, които карат служителите си да работят извънредно.

Експертите предлагат и когато при проверки на ГИТ работниците декларират по-високо възнаграждение от записаното в трудовите им договори, инспекторите да имат право да обявят декларираното за действително. Според чл. 404 ал. 1 т. 8 от КТ по-високата сума можеше да се коригира само във ведомостта за заплата за месеца на проверката, а в трудовия договор остава същата. Сега за да се гарантира, че нарушението няма да се повтори, от ГИТ предлагат да се създаде нова принудителна административна мярка.

Идеята е тя да даде право на контролния орган да обявява с постановление съществуването на действително заплатеното възнаграждение от момента на установяването му занапред. Въз основа на това инспекторите да правят предписание работодателят да предложи на служителя сключване на допълнително споразумение с реалното трудово възнаграждение. А ако не се сключи анекс, да го замести постановлението, като се приема възнаграждението, установено в него. То ще може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред административния съд.

вестник „Сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *