Премиер и МВР с достъп до данъчната тайна

Достъпът до данъчната тайна ще бъде разширен отново, ако подготвяни поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) бъдат одобрени. В списъка на тези, които могат да получат справка за данъчно досие* само с писмено искане, ще влязат премиерът, финансовият министър, министърът на вътрешните работи, както и окръжните прокурори и регионалните директори на МВР, потвърдиха източници на „Дневник“.

Предложенията за промени са подготвени от Националната агенция за приходите (НАП) и били получили зелена светлина от финансовото министерство. Целта на поправките била да улесни борбата с данъчните измами и престъпления. Улесняване и забързване на проверки и разследвания ще са основните мотиви, с които данъчните ще убеждават от нуждата от промяна.

Това не е първият опит прокурорите и шефове в МВР да имат достъп без съдебна санкция, но досега идеята не е получавала подкрепата на депутатите при две правителства.

Какви са разликите с разпоредбите в момента:

Сега прокурорите и областните директори на МВР трябва да получат разрешение от съда, като подадат мотивирано искане за разкриване на данъчна и осигурителна информация. И в двата случая искането трябва да е свързано с предварителна проверка, наказателно производство или законовите им правомощия. ДОПК задължава съдът да реагира до 24 часа, а определението му е необжалваемо.

Другият вариант за достъп до данъчната тайна е през главния прокурор, който получава разрешение с писмено искане. Именно тези разпоредби забавяли процеса, твърдят представители на данъчните. Според тях исканията през съда били много малко, което показвало, че текстът не работи. В другите случаи предвижването на молбите през главния прокурор отнемало време, в което проверяваните често успявали да прехвърлят фирмата на друго лице и да избегнат по-нататъшно производство.

Вчера изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов също потвърди пред „Дневник“ за готвените промени, но беше лаконичен в обяснението за тях: „Само НАП не може да се пребори със сивата икономика. Нужно е взаимодействие с другите контролни органи. Досега се получаваше, че сядаме на една маса с тях и сме с вързани ръце, защото не можем да им дадем информация. Има си механизъм за следене кой използва тази информация и тя няма да се дава на всеки. Данните ще са на разположение при поискване на наблюдаващия прокурор по дело, за да не губи време, като занимава с нея главния прокурор. Ще се получават и от упълномощени от вътрешния министър лица във връзка с дознания.“ Главният прокурор Борис Велчев не беше открит за коментар.

Разширяването на достъпа до данъчната тайна предизвиква и сериозни опасения за случаен достъп до нея и евентуални злоупотреби. Подготвялите поправките твърдят, че законът е достатъчно строг, за да не допусне изтичане, и предвижда сериозни санкции (глобите са до 10 000 лева – бел. ред.). Според тях и в момента лицата с право на писмен достъп са много, а липсвали тези, които трябва да я получават. Промените щели да улеснят съществуващите координационни съвети между МВР, НАП и прокуратурата – да могат да преценят има ли основания за повдигане на наказателно преследване и евентуално то да започва още преди приключване на ревизиите. В момента самите органи били на кръстопът да нарушат ли закона с цел по-висока ефективност, или процедурите да се протакат, а с това и работата им, ако карат „по устав“. Затова идеята на данъчните е просто процедурата да се облекчи и с писмено заявление до регионалните директори на НАП (такива ще има от следващата година – бел. авт.) достъп да се дава на новите лица. Включването на финансовия министър се обяснява с правото му да разсрочва данъчни задължения. Не е ясно обаче защо и премиерът трябва да има достъп до данъчните тайни.

Адвокатът и правозащитник Михаил Екимджиев отказа да коментира пред „Дневник“, без да е видял конкретните текстове. „Трябва да видим баланса между правото за защита на тази информация и повишаването на ефективността на органите“, каза той.

Според ръководителя на правния отдел на „Програма Достъп до информация“ Александър Кашъмов е „абсолютно недопустимо да се дава пряк достъп на вътрешен министър и прокурори. Защото и според сегашния ред достъп се получава с разрешение на съд след обосновано искане на прокурор, разследващ полицай или следовател, НО във връзка с образувана проверка или наказателно производство. Вътрешният министър и областните началници на МВР „при необходимост и във връзка с осъществяване на правомощията им“ също получават достъп след мотивирано искане и след като са получили разрешението на съд. Що се отнася до президента, за него кодексът предвижда изключително ограничено право, свързано единствено с правомощието му да опрощава задължения. Достъпът за премиера е абсолютно неуместен, защото това не му е работа – нали този достъп се дава във връзка с определено правомощие. В кой друг закон е предвидено такова правомощие на премиера? Моето мнение е, че достъпът до данъчните досиета не бива да се разширява, той и сега е доста широк. Ако целта на промените е да се заобиколи необходимостта от разрешение на съда, ще се върнем назад, ще влезем в противоречие и с НПК. А имаме и задължения за опазване на личната информация.

„Струва ми се, че трябва да се правят по-решителни крачки и ще е добре, ако това успее да допринесе за борбата срещу корупцията и престъпленията, извършвани от бели якички. Не виждам ясно очертани рискове и на пръв поглед ми се струва, че идеята заслужава подкрепа. Все пак хората, които ще получат достъп, са на отговорни позиции“, коментира професорът по право Огнян Герджиков, като уточни, че не е запознат в детайли с идеята.

*Данъчно-осигурителна информация е всичко, което НАП съберат в хода на проверките си и ревизиите. Понятието обхваща както самите данъчни декларации, така и банковите сметки, обороти, извлечения и други документи, които станат известни на инспекторите.

Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *