„Извънредно положение“ е обявено в „Кремиковци“

„Извънредно положение“ било обявено в „Кремиковци“, твърди ръководството на комбината. На пресконференция на КНСБбеше съобщено, че комбинатът не работи поради спряното подаване на газ и той е под безопасния минимум.
С декларация до президента Първанов и правителствотошефовете алармирали за обстановката. Заплашват, че може да се стигне до взривове и аварии и да бъдат „нанесени щети на населението“.
Извънредното положение включва и извеждане на работниците, защото трябва да бъдат обезопасени техническите съоръжения.
„До ден трябва да се вземе решение да бъде пусната отново газта за комбината и трябва незабавно да се назначат синдиците на завода“, заяви президентът на КНСБЖелязко Христов.
До 14 дни Софийският градски съд (СГС) ще се произнесе по искането за обявяване на комбината „Кремиковци“ в несъстоятелност. Снощи адвокат на вносителите на иска заяви, че дружеството дължи над 1 млрд. лв. на няколко фирми, без в посочената сума да е включен облигационният заем.
Искът за обявяване на комбината в несъстоятелност беше заведен от компанията на украинския милиардер Константин Жеваго „Руа инвест енд трейд инк.“ и още пет дружества, сред които „Пещоремонт“.
Ако този облигационен заем, който е станал предсрочно изискуем, бъде включен към дължимото от „Кремиковци“, размерът на сумата на задълженията на завода става над 2 млрд лв, каза адвокатът Николай Стойнов, който представлява украинската компания.
В същото време от „Кремиковци“ внесли становище в съда, в което за пореден път се заявява, че „заводът е в състояние на платежоспособност“.
Според Стойнов експертизата, която е била представена в съда, сочи обратното. Той добави, че дружеството не е в състояние да обслужва задълженията към кредиторите си.
Снощи шефът на „Подкрепа“ Константин Тренчев съобщи, че облигационерите, които са кредитори на Кремиковци с 325 млн.евро, са спечелили делото срещу собствениците в Лондонския съд и по силата на европейски закони трябва да започне изплащане на техните средства или те да придобият собственост върху комбината.
Обигационеритезавели делото на 6 юни, а на 25 юни съд в Лондон се е произнесъл положително за тяхното искане за възстановяване на заема за Прамод Митал, който вече е нараснал 328 млн. евро.
Част от тези пари Прамод Митол използва за връщане на част от дълговете на „Кремиковци“ към държавата. Не е ясна съдбата на останалите пари.
Облигационерите засега не са поискали обявяване на „Кремиковци“ в несъстоятелност. Делото по което вчера заседава Софийски градски съд е по искане на една единствена фирма, която е сред дребните кредитори на предприятието.
Тренчев определи всяко отлагане на решенията за несъстоятелност, като юридическа гимнастика и заяви, че има политически и икономически интереси делото да бъде отложено и протакано.
Но според Тренчев ако директносе стигне до ликвидация и банкрут на комбината (а има определени интереси това да стане), ще избухне „социална експлозия“.
По-добрия вариант е обявяване на комбината в несъстоятелност, която да бъде последвана от оздравителен план. „Подкрепа“ настояват точно за тази възможност. „Има кръгове и кръгчета в тази държава, които са си наумили да разрушат комбината“, заяви Тренчев.
Според „Подкрепа“ би бил логичен ход облигационерите да встъпят като заинтересована страна в процедурата по несъстоятелност за „Кремиковци“.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *