Преговорите за ново световно търговско споразумение се провалиха

Преговорите за ново световно търговско споразумение са се провалили, съобщи официално генералният директор на Световната търговска организация Паскал Лами, съобщи Ройтерс.

Провалът стана неизбежен на деветия ден от преговорите поради сблъсъка между САЩ, Индия, Китай и Индонезия по въпросите на земеделието, особено мерките за защита на бедните фермери срещу външната конкуренция. „Бяхме близо до споразумение“, каза представителят на САЩ на преговорите Сюзан Шваб, но уточни, че САЩ не са се отказали от постигането на споразумение, пише БГНЕС.

Правителствените и бизнес лидери изразиха съжалението си от провала на преговорите в рамките на кръга от Доха.

Председателят на Световната търговска камара Том Донахю предупреди, че от провала на преговорите „най-много ще загубят най-бедните страни“. Той оцени като „ироничен“ факта, че провалът на кръга от Доха е „причинен от две от най-облагодетелстваните от световната търговия страни… Индия и Китай са изгряващи сили, но с голямата власт идват и големите отговорности“. В преговорите САЩ се противопоставиха на искането на Индия и Китай т.нар. „специална предпазна клауза“ да се задейства при по-ниско ниво на вносни стоки на вътрешния пазар, за да се защитят местните производители.

Други, включително и развиващи се страни, искаха тя да се задейства при по-високи нива, за да не пречи на износителите.

В Женева индонезийският министър на търговията Мари Елка Пангесту заяви, че „развиващите се страни искаха да постигнат компромис. Ние сме дълбоко разочаровани и…съжаляваме, че тези, които можеха да дадат повече от себе си, не го направиха“.

Бразилски представители от секторите на земеделието и производството на биогорива заявиха, че те ще загубят много от неспособността на членовете на СТО да достигнат компромис, включително 5 милиарда долара годишно от загубен износ, както и други, които „не могат да се оценят точно“, но са от полза за развитите страни, според ръководителя на Бразилската асоциация по износа Жозе Аугусто де Кастро.

Бразилия е очаквала споразумението да отвори нови пазари за износ на селскостопанската й продукция и възможност да включи етаноловото си биогориво в световната търговска система. Комисарят по търговията на Европейския съюз Питър Манделсън изрази разочарованието си, че един проект за глобално споразумение се проваля поради един единствен елемент в целия пакет от предложения.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *