Изглежда доларът губи влияние: БРИКС обръща поглед към златния стандарт?

Цената на златото, което вече е утвърдено като един от най-надеждните хеджове срещу инфлацията, регистрира нов скок в последно време. Също така се говори за новата валута на БРИКС, която може да бъде подкрепена с благородния метал.

От миналата година насам златото е поскъпнало с около 20%, а цената му продължава да нараства. В същото време доларът губи стойност поради многобройните дългове и движението, което БРИКС оглавява.

Търсенето на злато се увеличава значително, въпреки че основните купувачи са централните банки на БРИКС, а не институционални инвеститори или инвеститори на дребно.

Според Световния съвет по златото през първото тримесечие на 2023 г. Китай закупува 102 тона, Русия внася 31.1 тона, а Индия добавя 2.8 тона към златните си резерви. Смята се, че този тенденция ще продължи, тъй като държавите от БРИКС имат планове да подкрепят новата си валута със злато, а не с американския долар.

Този разход на долара може да доведе до неизгодни последствия за световната търговия, докато търсенето на злато остава високо и стабилно.

Използването на златото като основа може да доведе до поставяне на заден план на долара и да му отнеме позицията му в световната търговия, което също представлява предимство за страните от БРИКС.

В заключение, решенията, взети на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка на 22 август, може да определят бъдещата съдба на долара в следващите години.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *