Изнасяме стоки основно за пет държави в ЕС

От януари – октомври 2013 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 9.5% спрямо същия период на предходната година. Изнесените са стоки са на стойност 21.9 млрд. лева. Повече от половината от износа на страната ни към ЕС (67.6%) е насочен към пет държави: Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция.

През октомври износът за ЕС се е увеличил с 13.8% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 2.4 млрд. лева. Това показват данните на Националния статистически институт

През първите десет месеца на 2013 г. в сравнение със същия период на 2012 г. най-голям ръст е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (27.3%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (20.0%). Спад (4.1%) се наблюдава при износа от сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”.

Вносът на България от ЕС за периода януари – октомври 2013 г. е нараснал с 2.7% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 25 млрд. лв.

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания .

През октомври 2013 г. вносът на България от държавите – членки на ЕС, се увеличава с 4.9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.8 млрд. лв.

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (13.9%) е отчетено в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”, а най-голямо намаление (2.5%) се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”.

Външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари – октомври 2013 г. е отрицателно и е на стойност 3.06 млрд. лева След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки, салдото също е отрицателно и е в размер на 1.92 млрд. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *