Бизнесът е платил рекордни данъци

През декември българският бизнес е внесъл рекорден размер данъци, обяви министър Драгомир Стойнев на отчетна пресконференция днес. Приходите са над очакваното, продължи още той, като посочи, че тази тенденция показва, че България е тръгнала по пътя на икономическия растеж.

Стойнев каза още, че в момента страната върви по правилен път, като заяви, че очаква както вътрешното търсене, така и износът да се подобрят. Бяха обявени и новите инвестиции, които се планират. Министърът анонсира огромна инвестиция, която предстои да бъде направена в София. По думите му става въпрос за голяма компания, която ще вложи 100 млн. евро в България.

Сред тях са проекта „Южен поток“, ще създадат хиляди работни места, каза още той. Съвсем скоро ще бъде анонсирана и инвестиция в размер на 100 млн. евро на голяма компания, която ще бъде разположена в София. Национален иновационен фонд през 2014 г. ще получи 20 млн лв., след като за миналата година той не получи никакви средства, каза още Стойнев.

Министърът отбеляза и добрите макроикономически показатели на страната – с 12.8% е намаляло отрицателното външнотърговско салдо през периода юни-септември спрямо същия период на миналата година, като износът е нараснал с 5.5%. Той посочи, че в тази връзка се предвижда работа по разширяване на икономическите връзки с държави, които се намират в икономически подем, като по тази линия се очаква да бъдат отворени нови търговски представителства в Китай, Алжир, Армения, Катар, Ирак, ОАЕ.

По отношение на държавните предприятия, които не са в енергийния сектор Стойнев заяви, че съвсем скоро ще има положително развитие по отношение на ВМЗ Сопот, като в най-скоро време дружеството ще започне да наема работници. По отношение на „Ремотекс“ Стойнев заяви,че държавата е склонна да поеме дълга от 25 млн. лева, който е натрупан от сеташните собственици, ако те са склонни да го продадат на държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *