Турция и Сингапур преговарят за свободна зона за търговия

Турция и Сингапур обявиха планове заподписване на споразумение за свободна търговия, докато турският премиер Реджеп Ердоган остана безмълвен по време на визитата си във връзка с корупционния скандал в страната му, предаде „Франс прес“.

Вчера турският лидер пристигна в Сингапур от Япония, което посещение е част от шестдневния му тур в Азия.

Премиерът на Сингапур Лий Хсиен Лонг заяви пред журналисти след разговорите си с Ердоган, че те са постигнали споразумение „за стартиране на преговори за сключване споразумение засвободна търговиямежду Турция и Сингапур“.

„Ние инструктирахме нашите икономически, търговски и индустриални министри и те щезапочнат преговорите“, каза той.

Ердоган, който е на първата си официална визита в Сингапур, обяви, че богатият южноазиатски островен град-държава е „много важен партньор в нашата ориентация към Азиатско-тихоокеанския регион“.

Той подчерта, че има потенциал търговският оборот между двете страни да достигне3-5 милиарда долара годишно от 1.2 милиарда доларапрез 2011 година.

Според него двете страни могат да си партнират венергийната област и инфраструктурата.

„Турция и Сингапур са позиционирани стратегически и са врати към възможности в техните региони“, обяви турският премиер.

Градът-държава, който е сериозно зависим от вноса, сключи редица споразумения за свободна търговия с големи партньори с цел икономиката да имадългосрочен достъп до пазарите.

Двете страни също подписаха меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на контратероризма.

Припомняме, в последните седмици бяха уволнени стотици полицейски шефове в Турция във връзка с корупционен скандал, в който са замесени приближени на Ердоган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *