Пекин увеличава прозрачността на китайските банки

От водещи китайски банки бе поискано да публикуват данни за 12 индикатора, включително задбалансови активи, за да увеличат прозрачността си, съобщава ВВС.

Банки с общи активи за 1,6 трлн. юана (264 млрд. долара) ще трябва да оповестят данните в рамките на четири месеца след края на всяка финансова година.

Според Пекин стъпката е в унисон с правилата на Базелския комитет за международна банкова регулация и е на фона на растящите опасения относно ръста на лошите кредити на китайските институции.

Банките ще трябва да разкриват също трансграничните си активи и задължения, обяви Китайската банкова регулаторна комисия.

Според данни на агенция Bloomberg новите изисквания ще засегнат поне 12 от 19-те публично търгувани китайски банки.

Китайските банки – особено големите четири държавни кредитори – изиграха ключова роля в запазването на икономичесия растеж след началото на глобалната финансова криза, като отпуснаха рекордни суми.

Има обаче бзпокойство, че част от тези средства са били насочени към непродуктивни инвестиции и че банките няма да могат да си ги върнат.

Мнозина се страхуват, че ръст на необслужваните заеми ще засегне не само банковия сектор, но и цялостния растеж.

Делът на лошите кредити на китайските банки официално е по-малко от 1%, което кара някои да смятат, че банките или предоговарят тези заеми или ги преструктурират, за да поддържат счетоводното им ниво ниско.

Това доведе до призиви за по-голяма прозрачност, като според местния регулатор мерките за това могат да подобрят мениджмънта на банките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *