Изненадваща оставка във Федералния резерв на САЩ

Президентът на Фед на Филаделфия Чарлз Плосер изненадващо обяви, че подава оставка през март 2015-а година, съобщава БНР.

Плосер е един от най-големите привърженици за по-скорошно затягане (повишение) на американските лихви от страна на Федералния резерв – нещо, което се видя от оповестените след края на последното заседание на Фед нови прогнози на централните банкери за осреднените нива на федералната фондова лихва през периода 2015-а/2017-а година.

Оставката на Плосер предполага, че той може да бъде заместен от нов член на Фед, който няма да бъде чак толкова агресивно настроен относно темпото и срока на повишение на основната американска лихва.

Трябва обаче да се има предвид, че от началото на 2015-а година настоящият президент на Фед на Филаделфия Чарлз Плосер няма да бъде с право на глас на заседанията на Федералния резерв, но ще участва активно при вземането на решения до края на настоящата година.

В специално изявление на Фед на Филаделфия се посочва: Чарлз Плосер, президент на Федералния резерв на Филаделфия оповести, че ще се пенсионира на 1-ви март 2015-а година, след като 10-ият президент на Фед на Филаделфия заемаше този пост от 1-ви август 2006-а година.

За повече от осем години, аз имах честта да работя заедно с много талантливи колеги в нашата банка и в цялата система на Федералния резерв по време на извънреден период в нашата икономическа история. След повече от три десетилетия на икономически изследвания и преподаване, това беше уникална възможност и привилегия да служа на нацията, каза Плосер.

Чарлз Плосер беше проницателен и всеотдаен лидер и колега в Системата на Федералния резерв, каза председател на Федералния резерв Джанет Йелън. Особено благодарна съм за неговия жизнено важен принос към работата на подкомисията по комуникации. На моите колеги и на мен самата ще липсват неговата остра проницателност, задълбочен анализ и добро чувство за хумор, допълни шефът на Фед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *