Европейските потребители с песимистични нагласи за четвърти пореден месец

Потребителското доверие сред 18-е страни, споделящи единната европейска валута, се влоши през септември за четвърти пореден месец, дължащо се както на разочароващото темпо на икономическо възстановяване на региона, така и на конфликта в Украйна и свързаните него санкции и контрасанции на ЕС и Русия, предаде БНР позовавайки се на официални статистически данни.

Поредното влошаване на доверието подсказва, че предприетите нови стимулиращи мерки от страна на ЕЦБ в началото на септември все още не са успели да убедят домакинствата в еврозоната, че ще има подобрение на икономическите перспективи.

Предварителният индекс на потребителско доверие, определян от проучване на Европейската комисия, се понижи през септември до -11,4 пункта от -10,0 пункта през август и при прогноза за по-умерено влошаване до -10,5 пункта. Трябва обаче да се има предвид, че въпреки това ново понижение, индексът на потребителското доверие все още остава над неговото осреднено дългосрочно ниво от -13,2 пункта.

След като индексът удари 79-месечен връх през май, потребителското доверие в еврозоната отново започна да се влошава с оглед нарастващия песимизъм относно икономическите перспективи и при подновено усилване на опасенията, свързани с работната заетост в региона.

Спадът на потребителското доверие за 4-ти пореден месец предполага, че домакинствата в еврозоната е малко вероятно да повишават в значителната степен техните разходи през идващите месеци. Именно подобрението на потребителските разходи успя да предотврати свиване на икономиката на еврозоната през третото тримесечие на 2014-а година (да предотврати спад на БВП, тъй като в същото време имаше спад на бизнес инвестициите и слабо повишение на износа.

Стагнацията на икономиката на еврозоната (нулев растеж на БВП) през трите месеца до юни беше ключов фактор за предприетите от ЕЦБ нови агресивни стимулиращи парични и лихвени политики на заседанието на 4-ти септември, в т.ч. ново понижение на основните лихви (след като ЕЦБ направи това и през юни), както и стартиране на две програми за покупки на ценни книжа (на ABS книжа гарантирани с активи и на обезпечени банкови облигации).

Въпреки, че е прекалено рано да се каже, как тези нови мерки ще повлияят върху икономическия растеж и инфлацията, предварителните данни на ЕК за поредно влошаване на потребителското доверие показват, че европейските домакинства не смятат, че предприетите мерки от ЕЦБ ще доведат до подобрение на перспективите пред икономиката и на техните лични перспективи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *