Цветан Гунев остава подуправител на БНБ

И Софийски апелативен съд не уважи искането на прокуратурата подуправителят на БНБ Цветан Гунев да бъде отстранен от длъжност. Съдът на втора инстанция реши, че липсва какъвто и да било опит Гунев да окаже въздействие върху свидетели.

Припомняме, на 16 юни Гунев беше привлечен като обвиняем за престъпление по служба и му беше наложена мярка за неотклонение „подписка“. Той е обвинен, че с бездействието си е пропуснал да приложи надзорни мерки спрямо „КТБ“ АД за нарушения и нередности в дейността й.

Защитата на Гунев първоначално поиска отстраняване на прокурор Иван Гешов от делото, тъй като се касае за командироването му от по-нисшестояща прокуратура (Софийска градска прокуратура) в по-висшестояща (Софийска апелативна прокуратура). Според адвокатите на Гунев не са изпълнени условията за това действие.

Прокурор Начева подкрепи колегата си Гешов като заяви, че командироването му е законосъобразно и няма процесуална пречка. Съдът не уважи искането на защитата и беше даден ход на заседанието.

Според държавния обвинител Гунев, в качеството си на подуправител на БНБ, би могъл да въздейства върху разпитите на свидетелите. Въпреки че веднага е излязъл в отпуск, след като му е повдигнато обвинение, прокуратурата отчита възможността, че той е можел във всеки един момент да го прекрати и да се върне към задълженията си.

През последните години тази банка (КТБ, б.р.) е функционирала като пирамидална структура (твърдение, опровергано от Цветан Василев в изявление от днес, б.р.), заяви прокурор Гешов. По думите му, именно наличието на банков надзор, е една от причините вложителите да се доверят именно на нея.

Защитата на Гунев изтъкна, че до привличането на Гунев като обвиняем, той е съдействал на прокурора в качеството си на подуправител на БНБ. Голяма част от доказателствата, които прокуратурата е събрала, са именно с подписа на Гунев. Адвокатите на подуправителя на БНБ упрекнаха и че в разпитите на „анонимни“ експерти се съдържат „неистини“.

Що се отнася до компетенциите и правомощията на Гунев, адвокатите посочиха, че всички важни решения, касаещи търговските банки, се вземат от Управителния съвет, а не от подуправителя на БНБ. Той има право да решава само за нарушения и глоби. За периода, в който му е повдигнато обвинение, Гунев не е заемал подуправителския пост.

От своя страна Гунев поясни в зала, че регулациите на банките в страната са еднакви. Проблемът в КТБ е резултат от шумна кампания, стана ясно още от думите му. „Никога не съм имал намерение да влияя върху някой колега“, защити се пред апелативните съдии Гунев.

Ликвиден проблем стои зад положението, в което е изпаднала Корпоративна търговска банка (КТБ), заяви след произнасяне на съда Гунев, допълвайки, че когато се появи внезапно, няма как да бъде решен. Той даде пример, че това е „все едно днес някой да ви поиска 300 лв., а вие в джоба си имате 3 лв.“. Според Цветан Гунев искането на прокуратурата за сегашното му отстраняване цели отстраняването му от длъжност по-нататък.

Във всяка банка, поясни Гунев, има вътрешни контролни органи, вътрешни контролни нива, външни одитори, рейтингови агенции. Накрая е банковият надзор, който обаче функционира като регулатор, а не като финансов контрольор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *