Износът нагоре с 25%, дефицитът надолу с 30%. Проблемът е какво изнасяме

Това е довело до свиване на дефицита в търговията със стоки с 30.5%, до 3.43 млрд. лв, показват последните данни на НСИ. Основните европейски търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния и Гърция, които формират 61.6% от износа за страните-членки на ЕС.
Износът за Румъния и Италия се е увеличил съответно с 42.7 и 38.2%. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Естония и Словения.. Износът за Дания и Люксембург бележи ръст съответно с 63.0 и 62.6%. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Кипър и Белгия.
През декември 2010 г. износът за ЕС нараства с 33.7% спрямо същия месец на предходната година и достига 1.5 млрд. лева.
Вносът на България от ЕС за 2010 г. се е увеличил с 11.2% спрямо предходната година и възлиза на 22.0 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст бележи вносът от Малта – с 259.6%, и от Португалия – с 91.1%. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Естония, Чехия и Кипър.
Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през 2010 г. в сравнение с 2009 г. са изнесени повече стоки от преобладаващата част от секторите.
Какво изнасяме
Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)” и „ Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”. Според данни на БНБ суровините и материалите представляват общо 40% от българския износ, а други 11% идват от петролните продукти. През 2010 г. се наблюдава се спад само при износа от един сектор – „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн”.
При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)” и „Минерални горива, масла и подобни продукти”, а най-нисък – в сектора „Машини, оборудване и превозни средства” или т.нар. инвестиционни стоки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *