Износът на електроенергия е ограничен

Износът на електроенергия от вчера е ограничен. Това е станало със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който обясни, че тази мярка се налага, за да бъде задоволен вътрешният пазар.

Като министър имам правомощия в извънредни ситуации да издам заповед за ограничаване на износа, каза Димитров. Износът на ток е спрян изцяло за една седмица, заяви главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков.

Заповедта на министъра важи до 31 март и в края на тази седмица след анализ на ситуацията ще се прецени дали да бъде възобновен част от износа, каза Велков. Две са основните причини, поради които се налага спиране на износа към момента.

Първата е високото битово потребление. Сега то е с 20% по-голямо в сравнение със същия период на миналата година, обясни директорът на НЕК. Това не можеше да бъде предвидено и само по себе си е екстремна ситуация. В момента са активирани и голяма част от резервните мощности, т. нар. „студен резерв“, за да се покрива потреблението в страната.

Ако възникне обаче някаква аварийна ситуация, ще има проблем с осигуряването на вътрешния пазар и това е втората причина да се стигне до спиране на износа, обясни Велков.

Той уточни, че преди да бъде спрян износът, той е бил 300-400 мегавата на час. Велков обаче отказа да посочи какви са загубите на НЕК от спирането на износа.

Министър Петър Димитров от своя страна обясни, че по този начин се взимат превантивни мерки, за да се осигури вътрешното потребление. Няма заплаха за стабилното електрозахранване в България, каза още Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *