Муудис повиши дългосрочния рейтинг на „ДжетФайненс Интернешънъл“

Международната рейтингова агенция Муудис повиши дългосрочния рейтинг на „ДжетФайненс Интернешънъл“ от В2 на Ва3.

Новият кредитен рейтинг е следствие на сделката по присъединяването на българската компания за потребителско кредитиране към международната компания „Сетелем“ – подразделение на „БНП Париба“ и лидер в областта на потребителското кредитиране в Европа.

Рейтингът на „ДжетФайненс“ беше повишен и през август 2007 г., когато официално беше обявена сделката между двете компании за потребителско кредитиране. Още тогава Муудис обявиха, че планират отново да повишат кредитния рейтинг на българската компания веднага след финализирането на сделката.

Присъединяването към „Сетелем“ е едновременно съответстващо на плановете на „Сетелем“ за развитие в Централна и Източна Европа и на плановете на „ДжетФайненс“ за привличане на партньори извън България.

Въпреки всичко от Муудис добавят, че не е ясно как към кратката, но все пак изключително успешна история на „ДжетФайненс“, ще бъде приложен механизмът на участие на „БНП Париба“. Според Муудис, българската компания най-вероятно ще запази самостоятелното си управление.

Рейтингът на ДжетФайненс има изцяло позитивна перспектива за развитие предвид подобряващото се представяне на компанията и очакванията, че ще извлече полза от опита на „Сетелем“ на международния пазар за потребителско кредитиране и от възможно коопериране с българския офис на „БНП Париба“.

Според Муудис настоящият рейтинг на „ДжетФайненс“ не отразява постоянната подкрепа, която компанията може да получи при нужда, макар и малко вероятна.

Международната рейтингова агенция обръща внимание на факта, че подкрепата е малко вероятна, защото „ДжетФайненс“ не попада под регулацията на БНБ, засега не предлага депозитни услуги и има относително малка роля за банкова система в България, въпреки че е най-големият кредитор сред специализираните финансови институции в България. И накрая: самото присъствие на валутния борд ограничава евентуална подкрепа.

„Новият, по-висок рейтинг от Муудис беше очаквано събитие за нас. Той отразява най-вече непосредствените позитиви, които получаваме от присъединяването към европейския лидер в областта на потребителските кредити – „Сетелем“. Например, по-добро капиталово финансиране, достъп до дългогодишен опит и ноу-хау за стартирането на нови услуги.

Позитивната перспектива, която експертите на Муудис изказват е напълно реална. За мениджмънта на „ДжетФайненс“ няма съмнения, че в резултат на сделката със „Сетелем“, нашата компания ще затвърди лидерската си роля на българския пазар“, заяви Мария Атева, финансов директор на „ДжетФайненс“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *