Износът на месо нарасна 2 пъти

През второто тримесечие на 2009 г. оборотът от продажби на предприятията от месната промишленост в България отчитат ръст от почти 10% спрямо съответния период на предходната година, показва обзорният анализ на СФБ „Капиталов пазар“ за развитието на сектора в България.
Намалението на вноса продължи и през второто тримесечие на 2009 г. Спадът спрямо същия период на 2008 г. е 2,3%. За полугодието понижението е с 2,7%. През изследвания период се наблюдава увеличение на износа на месо и месни продукти. В сравнение с второто тримесечие на 2008 г. той е близо 2 пъти по-голям. През първите шест месеца на годината изнесените количества са с 45,8% по-големи.
На вътрешния пазар производителите отчитат по-високи продажби на колбаси, месо от птици и от едър рогат добитък.
В същото време статистиката сочи, че през второто тримесечие на 2009 г. оборотът от продажби на предприятията от консервната промишленост в България е по-малък с 25,2% в сравнение със съответния период на предходната година. Наблюдаваните предприятия са продали на вътрешния пазар повече доматено пюре концентрат, конфитюри и желета, замразени и стерилизирани зеленчуци.
Тенденцията на увеличение на вноса продължи. В сравнение с второто тримесечие на 2008 г. прирастът е 7,3%, а през първото полугодие – 7,6%. Изнесените количества намаляват с 15,3% през второто тримесечие и с 12,6% през първите шест месеца на 2009 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *