Немското правителство изрази увереност относно продажбата на Opel

Въпреки все още ненасрочената дата за подписване на сделката от GM за продажбата на Opel и Vauxhall, немското правителство изрази увереност, че предложените 4,5 млрд. евро финансовата помощ за Opel не са свързани с определен инвеститор или инвеститорски план.
Това последва опасенията, изразени от Европейската комисия, че обещаната помощ зависи от канадския производител на автомобилни части Magna и нейния руски партньор Sberbank, които са избрани да закупят Opel.
Комисарят по въпросите за конкуренцията Нели Крус посочи, че това би било в нарушение на строгите държавни помощи от ЕС и правилата на вътрешния пазар.
Крус заяви, че на GM, който контролира Опел, трябва да се даде шанса да преразгледа решението си въз основа на писменото уверение от Берлин, че не са налице условията, за да се избегне затварянето на заводите в Германия.
Magna и Sberbank са единствените сериозни купувачи. Другият участник в търга, инвестиционното дружество RHJ International, заяви, че вече не се интересува от Опел като вместо това се е съгласило да закупи британската фирма Wealth Management Kleinwort Benson от Commerzbank.

Euronews
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *