Износът тръгва нагоре заради скъпия долар

Заради рязкото поскъпване на долара има предпоставки да се увеличи българският износ за трети страни. Това съобщи вчера изпълнителният директор на Съюз „Произ¬ведено в Бъл¬гария“ Пламен Грозданов. Последните статистически данни за миналата година показаха, че българската икономика е отчела през 2014 г. ръст от 1,7%. Според националната статистика 28,3 на сто от добавената стойност идва от индустриалния сектор. „Данните показват позитивни тенденции. Има ръст на преработващата промишленост и на износа за ЕС. Последното развитие в глобален мащаб може да доведе до това да се увеличи българският износ за трети страни заради рязкото поскъпване на долара“, каза Грозданов, цитиран от investor.bg. Според него обаче това едва ли ще стане автоматично и са необходими структурни промени.
Ако се запазят ниски цените на горивата, ще последва позитивен ефект върху цялата българска икономика каза още шефът на „Произведено в България“.
Грозданов призова да се обръща по-голямо внимание на малкия и средния бизнес, които са гръбнакът на българската икономика. В момента над 97 на сто от предприятията у нас са в този сегмент на бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *