Изобретиха безжична система за зареждане на портативни устройства

Американски учени демонстрираха безжична система за зареждане на портативни устройства на конференцията TED Global в Оксфорд, съобщи бТВ, позовавайки се на ВВС. Методът залага на прости правила на физиката и може да се използва за зареждане и захранване на разнообразни електронни устройства.
Системата има потенциал да изпрати в миналото километри скъпи кабели и милиарди батерии. Тя може да се използва и за захранване на телевизори с електроенергия. Създател на безжичната зареждаща система е Марин Солячич от Масачузетския технологичен институт.
Изобретението използва резонанса, с който преносът на енергия е по-ефикасен, когато се прилага определена честота. Ако два предмета имат еднаква резонансна честота, те обменят енергия, без да въздействат върху околните обекти.
За безжично зареждане на електронни устройства се използва резонанс на нискочестотни електромагнитни вълни. Устройството си служи с две намотки, като едната се включва в електромрежата, а другата се прикрепва или вгражда в уреда за зареждане.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *