Променливи настроения и разнопосочна търговия на валутните пазари

Доларът и еврото поскъпнаха спрямо японската йена в четвъртък, след обявяването на следващата серия от корпоративни финансови резултати и данните за жилищния сектор на САЩ. Това подкрепи оптимизма за възстановяване на световната икономика и намали търсенето на японската валута в качеството и на убежище при пазарна несигурност. Скокът на американските акции също допринесе за увеличаване апетита за рискови активи и свали долара до най-ниската му стойност за последните седем седмици срещу еврото. Основният индустриален индекс Дау Джоунс достигна нива над 9000 за първи път от началото на януари след силните финансови отчети обявени вчера.
Продажбите на жилища в САЩ се покачиха за трети пореден месец, а цените на недвижимостите достигнаха най-високите си стойности от октомври насам. Стабилизирането на един от основните сектори даде надежди за по-широко възстановяване на американската икономика.
Еврото достигна най-високата си стойност спрямо японската валута за последните три седмици до 135.61 йени-растеж от 1% за деня. Доларът се представи още по-добре, като добави 1.6% към стойността си до 95.08 йени.
Доларовият индекс отново достигна най-ниска стойност в четвъртък, регистрирайки седемседмично дъно на 78.420.
Еврото достигна най-високата си стойност от началото на юни на 1.4291 долара спрямо зелените пари, но впоследствие буквално се срина в рамките на няколко часа до 1.4145 и завърши деня със загуба от 0.4%. За това имаше две причини. Първата беше резкия спад на фючърсите на американските акции след затварянето на Уолстрийт. Разочароващите финансови резултати на Amazon.com и Microsoft свалиха фючърсите и се отразиха негативно и на единната валута. Другата причина за срива на еврото беше неуспешния пробив на ключовата съпротива на 1.4260 долара.
Анализатори предупреждават, че несигурността относно състоянието на глобалната икономика води до резки промени на пазарните настроения и прави финансовите пазари трудно предвидими.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *