Изоставаме с усвояването на средствата за необлагодетелстваните райони

На заседание на постоянната работна група по Ос 2 „Подобряване на околната среда и селската природа (управление на земята)“ към Комитета по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007-2013 г. бе представен напредъкът по прилагане на мерките.
В Ос 2 са включени мерки, които са свързани с устойчиво управление на земеделските земи, и такива, свързани с горите. Към първата група спадат „Плащания на земеделски стопани за природни ограничения в планинските райони“ и „Плащания на земеделски стопани в райони с ограничения, различни от планинските райони“, или т. нар необлагодетелствани райони, кактои мярка „Агроекологични плащания“.
Сумата, която е била платена за необлагодетелстваните райони през 2007 г. е 16 млн евро, а за 2008 г. до момента – 7,8 млн евро. Предварителните разчети по отношение усвояването на средствата за необлагодетелстваните райони, които съгласно Програмата са 35% от средствата за ос 2 (26% от средствата за Програмата – 380-400 млн. евро).Годишно трябва да се усвояват между 25-30 млн евро, което означава, че вмомента сме доста назад с изпълнението на мярката.
Това, както и тежкото състояние на земеделието в момента, даде основание за увеличаване на средствата, които се изплащат на хектар. В момента земеделските стопаниполучават 90 евро заединица площдо 50 ха и40 евро на ха в частта до 100 ха. При внесените искания за промени в Програмата е предвидено увеличение на плащанията в планинските райони – 110 евро на ха до 50 ха и 50 евро на ха за частта от 50 до 100 ха. Това по прогнозни данни означава, че ако има 5% увеличение на площите през следващите години, средствата по Програмата ще бъдат усвоени.
Мерките за необлагодетелствани райони са отворени за кандидатстване от 2007 г. През същата година за планинските необлагодетелствани райони са кандидатствали 22645 земеделски стопани с площ 273009 ха,а за другите необлагодетелствани райони са заявени 9409 земеделски стопани с площ 180276 ха.
Работната група докладва, че през 2007 г. на 27690 са изплатени средства за398167 ха.Платените средства през 2008 г. за кампания 2007 г. за планинските необлагодетелствани райони са 12,49 млн. евро,а за другите необлагодетелствани райони са 3,79 млн. евро. Общо за необлагодетелстваните райони изплатените средства са 16,28 млн. евро.
Качественият анализ на изпълнението на целите на база показателите за продукт/извършена дейност показва, че броят на подпомогнатите стопанства в планинските райони по мярка 211 представляват 33,76% от поставената цел в Програмата и 72,55% от поставената като цел земя за подпомагане. За мярка 212 изпълнението на база одобрени проекти е, както следва – 74,33% за броя на подпомогнатите стопанства и 145,63% спрямо поставената цел за подпомогната селскостопанска земя. Компенсаторното плащане на земеделските стопани в планинските райони е 90 евро/ха за площи до 50 ха и 40 Евро/ха в частта от 50 до 100 ха.
При внесените искания за промени в Програмата е предвидено увеличение на плащанията в планинските райони за 110 евро/ха до 50 ха и 50 евро/ха за частта от 50 до 100 ха.
През 2008 г. 34173 земеделски стопани са кандидатствали по мерките за необлагодетелствани райони за площ в размер на 514658,87 ха. От тях за компенсиране на природните ограничения в планински райони са кандидатствали 24154, с обща площ 311549,62, а за други необлагодетелствани райони – 10 019 земеделски стопани за площ от 203109,25 ха.
В планинските необлагодетелствани райони през 2008 г. се наблюдава увеличение на броя на заявленията с 1509 спрямо 2007 г., както и увеличение на заявените площи с 38541 ха. В другите необлагодетелствани райони през 2008 г. се наблюдава увеличение на броя на заявленията с 610 спрямо 2007 г., както и увеличение на заявените площи с 22833 ха. Наблюдава се увеличение на площите при планинските и при другите необлагодетелствани райони, но има земеделски стопани, които са кандидатствали през 2007, но не и през 2008 г.и това ще трябва да се обяснява при предстоящи одити.
Помярка „Агроекологични плащания“ са подадени 1462 заявления за50000 ха. Най-голям интерес се отчита към подмярка „Управление на земеделски земи с висока природна стойност“, по която са заявени30000 ха, както и към подмярка Традиционни практики за сезонна паша „Пасторализъм“, която е пилотна и се прилага на територията на 2 национални парка – „Пирин“ и „Централен Балкан“. Одобрените кандидати общо по направления са 999, като се има предвид, че един земеделски стопанин може да кандидатства по няколко направления, броят на стопаните е по-малък.
За биологично растениевъдство одобрените са 82 с площ 3597, 44 ха, което е с над 2000 ха по-малко от размера на земите в заявленията за подпомагане. По подмярката за управление на земи с висока природна стойност са одобрени 646 заявления, за около 33000 ха, с около 2000 ха по-малко от заявените.
По направления Пасторализъм, Традиционни овощни градини и Противоерозионни практики одобрените за подпомагане площи са около половината от предложените за подпомагане, съответно 47 одобрени кандидати с 5320,86 ха, 22 кандидати с 26,13 ха и 68 одобрени кандидати с обща допустима за участие площ 2871,37 ха за направление Противоерозионни практики.
Одобрените за участие в направление Опазване на застрашени от изчезване местни породи са: говеда – 1766, коне – 372, биволи – 9, свине – 7, овце и кози – 5057, а по направление „Биологично пчеларство“ одобрените кандидати са 134 с 17244 пчелни семейства.
Подчертано бе, че съществуват няколко основни проблема, които възпрепятстват прилагането на мярка „Агроекологични плащания“. Неприлагането или неправилното прилагане на хоризонталното законодателство в различните направления, води до недопустимост на кандидатите за участие в мярката. Пример за това е регистърът на животните в Националната ветеринарномедицинска служба.
От Европейската комисия изискват на всички земеделски стопани да се извършват кръстосани проверки в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК). Системата съдържа не само идентификация на земеделските парцели, а и регистър на животните, който се тества с тази мярка, но от всички подадени за подпомагане животни половината не фигурират в регистъра на НВМС. Което на практика означава, че тези животни за Разплащателната агенция не съществуват.
Други основни проблеми са очертаването и одобряването на земеделските земи, дефинициите за пасища, дефинирането на вредната растителност, която следва да бъде премахвана при спазване на Условията за поддържане на земеделските земи в добро земеделско и екологично състояние, както и неразбирането от страна на кандидатите за какво кандидатстват.
Участниците в заседанието не се съгласиха с докладваното от представителите на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синаповконстатира, че ако действително стопани на коне са получили пари по агроекологичната мярка, то е в пряко нарушение на цялата процедура на проверка на документацията, извършвана досега от Разплащателна агенция.
Отправено бе предложение животните реално да се преброяват, а не да се сравняват ушни марки, тъй като много кандидати за европейско финансиране злоупотребяват с идеята да получат пари, а не изпълняват задълженията си на бенефициенти. Констатирано е още неспазване на сроковете за разглеждане на проектните предложения;неспазване на сроковете за подписване на договорите, при одобрение; липса на информационна кампания;противоречиви указания, когато се обърнат към специалист за тълкуване на наредбите или насоките.
Мирослава Дикова от името на Дружество за защита на птиците, както и от името на WWF – Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска програма, добави, че се очертават земи, пасища и ливади без ясни критерии за оценка. За да отговорят на неясните критерии и да бъдат включени в програмата, хората нерядко изрязват храсти и дървета от притежаваните от тях площи, което нарушава биологичното разнообразие, особено в територии част от екомрежата Натура 2000. Основен проблем е липсата на достъп до информация, която би трябвало да е публично достижима и която е изготвена с публични средства.
Проблеми са отчетени и при отдаването на пасища под наем. Договор се подписва не за цялата територия, а за определена, десестократно по-малка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *