Изследват Березовски за смъртоносна радиация

Над 450 души търсят помощ в Лондон, страх ги е, че са облъчени

Литвиненко приел исляма, преди да умре, и това го превръщало в мъченик, твърди чеченската съпротива в комюнике, пуснато по Chenchenpress. Но според бивш шеф на Литвиненко убийството му може да е отмъщение на чеченски бойци. Преди 10 години Литвиненко участвал в ликвидацията на отред чеченски бойци в дагестанското село Первомайское. Там той измъчвал до смърт един от чеченците, твърди бившият шеф на 7-ми отдел на управлението по разработка на престъпните организации в ФСБ подполковник Александър Гусак. Литвиненко бил отровен от „кръвници“, които искали да отмъстят за другаря си.Лондон. Над 450 паникьосани лондончани са потърсили помощ от здравните власти заради страх, че са облъчени с полоний 210. Това е радиоактивната отрова, с която беше ликвидиран Александър Литвиненко. Всички те са били на 1 ноември в суши бара „Ицу“ или в бара на хотел „Милениум“, които бяха посетени и от убития бивш руски агент, пише Би Би Си.

От всички обадили се 18 души са били повикани за допълнителни изследвания. Трима от тях са били изпратени в специална клиника за допълнителни тестове. Сред тестваните е и руският олигарх Борис Березовски, пише в. „Таймс“. Той е отявлен критик на президента Владимир Путин и твърди, че Литвиненко е ликвидиран от Кремъл. Изследване на 44-годишната съпруга на Литвиненко Марина и техния 12-годишен син Анатолий установи, че не са били облъчени.

Контейнерче с отровата полоний 210 може да е било доставено в Лондон с дипломатическа поща, твърдят от спецотдела на лондонската полиция пред в. „Дейли Мирър“. Бивши сътрудници на руското посолство в Лондон може да имат пръст в отравянето на Литвиненко, предполагат те.

Междувременно стана ясно, че Литвиненко е бил в Израел седмица преди да бъде убит, пише в. „Таймс“. Там се срещнал с Леонид Невзлин, бивш №2 в руския петролен гигант ЮКОС, който избяга в Тел Авив, след като Кремъл погна компанията. Литвиненко дал на Невзлин документи, в които имало доказателства как агенти на Путин са се справили с шефовете на ЮКОС, които той смятал за свои врагове.

Слушанията по разследването на смъртта на Литвиненко ще започнат в четвъртък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *