Петролът поскъпва с 1,5%, еврото се разменя за над 1,31 долара

Цената на суровия петрол надхвърли 60 долара тази сутрин на базата на спекулации, че OPEC може да намали производството си за втори път за период от два месеца, докато зимният сезон на високо потребление в САЩ наближава.

Фючърсите с доставка януари се повишиха с 90 цента, или 1,5%, до 60,14 долара за барел по време на търговията в Азия тази сутрин. Контрактите затвориха на цена от 59,24 долара на 22 ноември, преди пазарите официално да затворят заради Деня на благодарността в САЩ, като в електронната търговия в извънборсовите часове през следващите два дни цените варираха между 58,66 и 60,17 долара за барел.

Организацията на страните износителки на петрол, която отговаря за 40% от световното производство, одобри ограничения в производството миналия месец след значителен спад на цените и забавяне в търсенето на суровината. Групата ще дискутира отново производството на следващата си среща на 14 декември в Нигерия.

Мекото време досега тази зима намали търсенето и спомогна за нарастване на наличностите на петрол, като САЩ – най-големият потребител в света, отчете ръст на запасите в средата на ноември до 341,1 млн. барела, или с 14% над петгодишната средна стойност.

В същото време доларът продължи спада си тази сутрин срещу еврото, достигайки най-ниското си ново от март 2005 г. насам. В момента европейската валута се разменя за 1,3132 долара, като бе достигнато ниво от 1,3161 по-рано.

Еврото записа и рекордна стойност срещу японската йена, достигайки 152,47 йени, като в момента се търгува 10 пипса под това ниво.

Щатските пари губят от стойността си за пети пореден ден, най-лошата серия от седем месеца насам, като председателят на Федералния резерв, Бен Бернанке, ще говори утре за американската икономика.

За петте дни доларът е загубил 2,4 на сто, като инвеститорите виждат 51% шанс Федералният резерв да намали лихвата на срещата си на 21 март следващата година, в сравнение с 40% седмица по-рано, показват фючърсите, обвързани с лихвените нива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *