Изтокът изпреварва Запада в борбата за икономическо надмощие

САЩ, Канада и Европа ще генерират по-малко от 50% от световния Брутен вътрешен продукт през годината, сочат резултатите от проучване, проведено от Центъра за икономически и бизнес проучвания (Centre for Economics and Business Research – CEBR), цитирано от агенция Блумбърг.
Рецесията значително увеличава пропастта между Изтока и Запада и за първи път развиващите се източни икономики ще произведат повече от западните.
Резултатът от проучването изненада редицаикономисти. Докато между 1995 и 2004 година световните икономически лидери произвеждата 60-64% от глобалния БВП, то анализатори очакваха съвкупният им БВП да падне под 50 на сто едва към 2015 година. Сега, обаче, предвид върлуващата криза, се очаква спад и до 45% през 2012 гозина.
Още през 2007 г. Китай изпревари Германия и се намести удобно на третото място в световната класация на най-силните икономики. През септември пък Поднебесната изпревари и Япония в категорията „най-голям чуждестранен инвеститор в САЩ“.
Прогнозата на института е Китайда се възстанови от кризата значително по-бързо, катонай-вероятно ще задмине иЯпония и ще стане втората икономическа сила в света. Това ще се отрази ина цената на петрола, като експертите от CEBR очакватчерното златода се закове на 80 долара за барел през 2012 година.
Според CEBR, световната икономика ще се свие с 1,4 на сто през настоящата година, за първи път от близо половин век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *