Източна Европа е най-доходна за хедж фондовете и през октомври

Доходността на хедж фондовете с инвестиции в Източна Европа и Русия продължава да расте и през октомври годишната възвращаемост (спрямо предходния октомври) е вече почти 33%. Това показват предварителните данни на Eurikahedge, които са публикувани на сайта на компанията.

До голяма степен тази статистика е резултат от случилото се точно преди една година – паника на финансовите пазари след фалита на „Леман брадърс“, национализация на банки, извънредни монетарни и фискални мерки и срив на капиталовите пазари. Именно този срив помете повечето борси в Източна Европа, особено по-нисколиквидните като българската. Сега пазарите се възстановяват и компенсират изгубеното, което обяснява и добрата доходност.

Индексът на Eurikahedge за 12-месечната доходност на фондовете с инвестиции в Източна Европа проби на положителна територия едва през септември, като отчете малко повече от 3% ръст. Октомври е вторият поред месец, в който регионът регистрира положителна доходност, поне според изчисленията на Eurikahedge. Според изследователската компания през този месец именно Източна Европа е регионът с най-добра 12-месечна доходност в света, надминавайки дори общата доходност за периода на развиващите се пазари.

Освен това за четвърти пореден месец Източна Европа е лидер по доходност и само за конкретния месец (октомври). Показателят за региона отчита ръст от 2.19% след над 10% растеж през септември. За сравнение – глобалния индекс за доходността на хедж фондовете на Eurikahedge се понижава с 0.26% през октомври.

За последните 12 месеца борсовият показател DJ STOXX Eastern Europe TMI регистрира около 25% ръст. Показателят следи акциите на компания от Източна Европа, включително и България. Този растеж обаче не е разпределен равномерно в целия регион. Някои пазари, като латвийския например, все още се опитват да се върнат на равнищата от миналия октомври.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *