Бюджетът: твърде общо, безадресно и обтекаемо представен

Като „по-общо, безадресно и обтекаемо представен“ беше определен проектът за държавния бюджет заследващата година от Гарабед Минасян от секция „Макроикономика“ от БАН. Експертът заяви това на пресконференция на Икономическия институт при БАН, съобщи БТА.
В проектобюджета за 2010 г. се акцентира прекалено много на това какво е станало в предходната година, а не защо е станало, посочи Минасян и добави, че преодоляването на кризата изисква да се открият причините, за да могат те да се отстранят, а не толкова да се тушират последствията.

Според него за числата и тенденциите в проекта липсва съдържателно осмисляне. Минасян смята, че няма обяснение за очаквания спад от две на сто на БВП, както и за намаленото равнище на преките чуждестранни инвестиции у нас. Преодоляването на кризата би следвало да привлече отново чуждестранен капитал в страната, каза той.
Бюджетът е прекалено предпазлив, базирайки се на формулировки дадени в текста за развоя на глобалната криза. Тази предпазливост е добре да обективизира реалните проблеми, каза ст.н.с. д-р Татяна Хубенова, ръководител на секция „Международна икономика” към Икономическия институт на БАН, цитирана от Фокус.
Ние признаваме състоянието на свиване на икономическата активност и спад на БВП, но има прекалена предпазливост по отношение на прогнозите в макроикономическата рамка, смята Хубенова. По думите й спадът в икономическият растеж за 2010 г. вероятно ще е 1%.
Според ст.н. с. д-р Йордан Христосков, секция „Регионална и секторна икономика“ в Икономическия институт на БАН, в бюджета има противоречиви моменти. Така например е направен опит да бъдат защитени както уязвимите групи от населението, така и хората с високи доходи.

Трябваше да се въведе необлагаем минимум, каза Христосков. Намаляването на осигурителната вноска с 2% е противоречив момент, тъй като в същотовреме не стигат парите за реализирането на програмите, обясни той.

Увеличението отедна страна на минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се и запазване на максималното ниво от 2000 лв. от друга страна, също е противоречив момент. Такова е и отпадането на някои преференции за земеделските производители. Едно такова решение ще доведе земевладелците до тотално укриване в сивата икономика, каза Христосков.
При един неблагоприятен старт за 2010 г., изразяващ се в силно надценени приходи за 2009 г. и огромни разходи, бюджетът за 2010 г. може да се определи като бюджет на запазване на всички социални ангажименти, посочи той.
По думите му за първи път в бюджета най-добре са защитени възрастните хора, които сами се справят с проблемите. Чрез него се въвежда добавката за възрастни хора. Акцентът пада върху онези слоеве, които са най-засегнати от кризата. Това досега не е присъствало в предишните бюджети, посочи Христосков.
За съжаление младите хора и безработните няма да получат онези обезщетения, на които разчитат. Не мога да разбера и последното орязване да се отнемат някои преференции за майките, които раждат близнаци и за студентките майки, добави той.
Бюджет 2010 г. ни казва, че макроикономическата среда няма да бъде благоприятна за заетостта, посочи Искра Белева, зам.-директор на Икономическия институт на БАН.
Очевидно времената на благоприятни условия за повече заетост са отминали, каза Белева. По думите й според бюджета за 2010 г. безработицата ще се увеличи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *