Изходът от кризата: 4 год. и $700 млрд.

Възстановяването от кризата ще протече бавно в глобален мащаб и ще се случва в условията на висока безработица. Това прогнозира Кристалина Георгиева, вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка, на заключителната кръгла маса, организирана от „Инициатива 2020″*
Прогнозата обаче е, че дори ако растежът се възстанови, БВП ще остане под потенциала си, а икономическите затруднения ще са сериозни. За компаниите това ще означава голям дял на неизползваните производствени мощности, а за населението – висока безработица, която ще се запази в следващите 2 до 4 години. В момента недостигът на капитали глобално се изчислява между 200 и 700 млрд. долара, а възможностите на бюджетите да компенсират спада на инвестиции са ограничени.
Кристалина Георгиева посочи 3 ключови действия, нужни на България в момента: 1. добро управление, 2. укрепване на доверието на Европейската комисия в България и 3. разумно използване на ограничените бюджетни възможности за отстраняване на най-големите пречки на растежа, като фокусът трябва да е върху реалната икономика и инвестирането в човешки ресурси.
Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, допълни необходимостта да се търси замяната на местната валута с еврото в следващите години или щатския долар, ако присъединяване към еврозоната се окаже невъзможно. Само така според него ще може напълно да се елиминира валутният риск, който съществува за България. Приспособяването към новите икономически условия при фиксиран валутен курс пък може да стане единствено чрез номинално намаление на разходите, включително и трудовите, посочи Прокопиев.
Росен Плевнелиев, управител на „Линднер имобилиен мениджмънт“, акцентира върху нуждата от изчистване на бюрократичните препятствия и прогнозируемост как се възстановява ДДС. Той даде пример с времето, което отнема бюрокрацията на мениджърите в Таджикистан – 6%, в България – 25%. Като възможности за развитие пред страната той посочи – „не мода на моловете, а на фабриките“, позициониране като финансов и логистичен център на Балканите, както и преосмисляне на туризма и създаването на интегриран продукт.
”Дневник”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *