Сметката, моля … по берлински

Някои ресторанти в Берлин представят твърде специални сметки за чуждестранните туристи, в които е добавен надпис на английски, че бакшишът не е включен в общата сума, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Тази забележка е незаконна, тъй като никога не фигурира на немски в сметките на клиентите, а цените в менюто включват обслужването и таксите, което е задължително по закон.
Клиентът сам може да реши дали да закръгли сумата нагоре при заплащането.
Говорителката на Федерацията на хотелиерите и ресторантьорите Стефани Хекел твърди, че никога не е чувала за подобна практика. За три дни престой в Берлин около 1 май обаче французинът Даниел Дюмон пет пъти се е натъквал на този проблем в пет различни ресторанта.
След като бил приканен от сервитьорката да прояви повече щедрост, той решил, че законодателството в Германия се е променило и че вече трябва клиентът да добави за обслужването средно около 15 процента отгоре, както е в Съединените щати.
След пътуване в Берлин 51-годишната испанка Марсия Дос Сантос стигнала до заключението, че в Германия сервитьорите си вадят хляба само от бакшишите. 37-годишната американка Дженифър Хортънс е останала със същото впечатление и винаги оставяла по 15 процента отгоре, въпреки че в туристическите гидове не се споменава за това. Германската екскурзоводка Марике Г. призна, че знае за “това мошеничество“, което според нея се е появило “по-скоро неотдавна, но е рядкост“.
В берлинската агенция по туризма досега не са постъпвали оплаквания, но там признават, че чужденците срещат трудности и не са наясно по въпроса. Със своите 10 000 ресторанта и 643 хотела, Берлин е посрещнал 8,5 милиона туристи през 2008 година. Това е най-посещаваната европейска столица след Париж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *