Икономиката на Германия с най-голямо забавяне от 1970 г.

Икономиката на Германия се свива през второто тримесечие на 2020 година с 10.1% спрямо първото тримесечие, когато отбеляза спад с 2% и след понижение с 0.1% през последното тримесечие на 2019 година, показват предварителни данни на официалната немска статистика Destatis, цитирани от „Ройтерс“.

Снимка: iStock

Спадът на БВП с 10.1% е най-големият от 1970 година насам, откогато официалната статистика разполага с тези данни, информира infostock.bg.

Destatis също така отбеляза, че този спад е над два пъти по-голям от спада с 4.7% през първото тримесечие на 2009 г. в разгара тогавашната глобалната финансова и икономическа криза.

Спрямо година по-рано БВП на Германия на ценово коригирана база се срина през второто тримесечие с 11.7% след спад с 1.8% през първото тримесечие, докато БВП на ценово и календарно коригирана база също се сви с 11.7% след спад с 2.3% в началото на 2020 година.

Германия очаква по-слаб икономически растеж за 2020-а, но не и ...

Официалната статистика отбеляза, че спад от 11.7% не е бил наблюдаван дори по време на световната финансова и икономическа риза през 2008-2009 г., след като през второто тримесечие на 2009 г. беше отчетено свиване на БВП със 7.9 на сто.

Федералната статистическа служба съобщи, че през второто тримесечие на 2020 г. е регистриран значителен спад на износа и вноса на стоки и услуги, както и на разходите за крайно потребление и формиране на капитал в машини и оборудване. В същото време обаче правителството на федерално ниво увеличи разходите си за крайно потребление по време на коронавирусната криза.

Германия: краят на златните години | Новини и анализи от Европа ...

Немската федерална статистика отбеляза, че започвайки с второто тримесечие на 2020 г., тя започва да публикува експресните данни за БВП само 30 дни след края на съответното тримесечие, или с около две седмици по-рано, отколкото в миналото.

Според оценка на водещия икономически институт Ifo, бизнесът очаква да се върне към нормалните си оперативни нива в рамките на осем до девет месеца, след като се оказа до голям степен затворен през второто тримесечие с оглед на въведените строги мерки, целящи да ограничат разпространението на Covid-19.

„Едва през 2021 г. производството на стоки и услуги ще се върне към нивото, което би достигнало без коронавирусната криза. Прогнозата обаче зависи от това колко бързо бизнес ситуацията ще се върне към нормалността“, каза ръководителят на икономическото прогнозиране в института Ifo Тимо Волмерсхаузер.

Пет икономически института снижиха драстично очакванията си за ...

В най-добрият случай компаниите посочват, че това може да отнеме средно едва пет месеца. При такъв по-кратък период на възстановяване на нормалния бизнес, БВП на Германия ще се свие само с 3.9% през тази година, след което се очаква ръст от 7.4% през следващата година.

В най-лошия случай обаче, при среден период на нормализиране на немския бизнес от 16 месеца, икономиката на страната ще се свие с 9.3% през тази година и ще нарасне с 9.5% през следващата, като икономическо възстановяване ще продължи и през 2022 година.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *