Нови 1.3 милиона американци подали молби за помощи за безработица

Първоначалните молби за помощи за безработица за седмицата до 11-ти юли са възлезли на 1.3 милиона. Това се оказа леко над средните очаквания на анализаторите за 1.25 милиона американци, които да са подали молби за помощи за безработица. В същото време бе отбелязана 15-та поредна седмица на спад, от началото на пандемията.

Снимка: iStock

 

Трайно безработните възлязоха на 17.338 милиона, което бе под данните за предходния отчетен период от 18.06 милиона, информира infostock.bg.

За сравнение предходния отчетен период бяха регистрирани 1.314 милиона нови безработни, а трайно безработните бяха 18.06 милиона.

Очакванията новите и продължителен искания за помощи за безработица отново да намалеят в новия доклад на Министерството на труда в четвъртък, въпреки скока на новите случаи се оправдаха.

Заявленията при безработица в САЩ нараснаха до петседмичен връх ...

През последните четири месеца повече от 50 милиона американци са подали нови искания за помощи за безработица.

Въпреки понижението, новите молби за помощи са близо два пъти повече от тези в размер на 665 000 на седмица, подадени в най-лошия момент по време на Голямата рецесия през 2009 г.

Спадът на трайните молби за помощи отбеляза понижение за шеста поредна седмица, което бе друг обнадеждаващ знак за състоянието на щатската икономика.

Въпреки това, тъй като случаите на коронавирус се развиват в някои от най-населените щати, включително Калифорния, Тексас и Флорида, темпът на подобрение може да се забави. Новите искове се повишиха най-много в Тексас миналата седмица при 20 651, нерегламентирани, въпреки че по-голямата част от другите щати регистрираха спад през седмица.

5 факта за безработицата в САЩ - Новини от Economic.bg

„Най-новите данни за искове за безработица както за първоначални, така и за продължаващи искове отразяват трайно напрежение на пазара на труда в САЩ, но все пак малко признаци за допълнителна слабост поради скока в новите случаи на Covid-19 на юг и запад“, казва икономистът от Nomura Люис Александър написа в бележка петък. „Данните в Аризона, Калифорния, Тексас и Флорида ще продължат да бъдат важни за наблюдение за всякакви ранни признаци на съкращения или по-бавно пренаемане поради ограниченията на ресторантите и други развлекателни дейности.“

Но извън основната цифра за претенции за безработни, броят на лицата, които кандидатстват за помощ за безработица при пандемия (PUA), която е предназначена за свободни лица и други лица, които не отговарят на условията за редовни държавни програми за осигуряване, се увеличава през всяка от последните четири седмици. Държавите съобщиха за още 1 милион искове по PUA за седмицата, приключила на 4 юли.

Жените са засегнати повече от загубата на работни места в световен ...

„Това предполага, че обновеното забавяне в Южна и Западна част… удря нетрадиционните работници по-тежко от работниците, които работят на редовни заплати“, казва Иън Шепърдсън, главен икономист за макроикономиката на Пантеон. „Продължаващите искания за PUA също нарастват, след като паднаха в края на май и началото на юни.“

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *