Икономиката на Китай може засили растежа си през годината до 8.5%

Икономическият растеж на Китай може да достигне 8.5% през третото тримесечие на годината заради насърчаването на разходите и монетарната политика на правителството. Възстановяването на страна ще продължи да набира сила, съобщава Държавният информационен център, филиал на Националната комисия за развитие и реформа в Китай.
Bloomberg пише, че пакетът от държавни стимули за 4 трлн. юнана / $ 585 млрд./, рекордното повишаване на кредитирането и подобряването при износа, могат да помогнат на третата икономическа сила в света да отчете по-висок темп на растеж на БВП през годината. Припомня се обаче, че опасенията на инвеститорите за спадане на кредитирането през второто полугодие станаха причина за загубата на индексът CSI в Шанхай с 16% от годишния му връх достигнат на 4-ти август.
Подобренията във външните условия набират скорост, докато вътрешните инвестиции и ликвидността остават стабилни. Растежът ще се ускори в близък план при това над официалните прогнози, споделят анализатори.
Citigroup вече повиши прогнозата си за годишен ръст на китайския БВП до 8.7%, а Goldman Sachs очакват икономически растеж от 9.4%.
През второто тримесечие Китай регистрира ръст на БВП от 7.9%, след като през първото тримесечие бе отчетено повишение от 6.1 на сто, най-слаб растеж на икономиката от близо десет години.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *