Преглед на печата

„Вталяват децата за пет години“ е водещата тема на голяма част от днешните издания. „Учениците минават на специална диета“ – пише СТАНДАРТ на първата си страница. „Понички, вафли и пържени картофки стават табу за школските лафки според нова наредба на здравното министерство. Целта е за 5 години хлапетата да влязат във форма. По този повод МОНИТОР алармира от първата си страница „Кръвно и диабет морят първолаците ни“. 5 000 лв. глоба е предвидена, ако в ученическия стол се предлагат пържени кюфтета и торта. Изследване сочи, че едва в 20% от ученическите столове се предлагат пресни зеленчуци и плодове, добавя по темата и ДУМА.
От децата към пенсионерите – на 1 октомври, денят на пенсионера, възрастни ще обсадят социалното министерство, предупреждава НОВИНАР. Националният протест ще изрази недоволството на пенсионерите от парите, които получават, а дотогава – различните организации ще продължат да настояват за незабавна среща със социалния министър Тотьо Младенов. „Умуват за заплати и пенсии“ – четем на първа страница на ТРУД. Да растат или не данъците, минималната заплата, социалните помощи и пенсиите – върху тази задача, наречена проекторамка на бюджета до 2013 година ще мислят министри и експерти до сряда. Тогава се очаква, тя да бъде предложена за обсъждане от Министерски съвет, след като бе отложена на предишното заседание. От финансовото министерство не потвърдиха, но и не отрекоха информацията, че новото правителство планира да застопори основните социални плащания до края на мандата си – пише ТРУД.
Международният валутен фонд идва у нас да инспектира приходите и разходите в бюджета – разбираме от КЛАСА. Мисията на фонда пристига през есента и според заместник-финансовия министър Анна Михайлова, евентуално споразумение с институцията не би попречило на страната ни да се присъедини към еврозоната. Според официалната процедура трябва да уведомим и Европейската комисия за намеренията си да водим преговори с фонда, припомня КЛАСА.
„Слагат бордове на болниците с дългове“ четем в СТАНДАРТ. Спецекипи ще влязат в болниците, които не могат сами да се справят с финансовите си задължения “ пише изданието, позовавайки се на заместник здравния министър Валери Митрев. Екипите ще поемат управлението на клиниките за период от 6 мемсеца до 2 години. Първата болница, в която ще влезе такъв екип е тази в Бургас. Този подход за работа се прилага за пръв път у нас и на практика в Европейския съюз, казват експертите.
По Коледа кабинетът харчил 2 милиона лева за ден – съобщава 24 ЧАСА. Изданието отделя 2 страници по темата за предстоящия одит на предишното правителство и разказва, че само за един ден, на 29 декември миналата година, предишният Министерски съвет е сключил 6 договора за над 2 милиона лева.
От МОНИТОР разбираме, че аферата със самолетните билети на депутатите, за която парламентарният шеф Цецка Цачева съобщи преди няколко дни, е подложена на проверка от прокуратурата. Вестникът припомня, че повод да се поиска разследване на далаверата е решение на екипа на Георги Пирински, в последните дни на поста му, да сключи договор за въздушен транспорт на новоизбраните законодатели в размер на 4 милиона лева. Също както принтерите на дознателите и масите в столовата на военното министерство, за които са броени по 1400 лв. депутатските лаптопи, поръчвани от Георги Пирински излизали направо златни, е установило проучване на МОНИТОР. Според документацията един лаптоп е струвал над 5 000 лева.
И още един скандал – на първа страница на СЕГА. Армията въртяла незаконно хотелиерски бизнес. Фрапиращи сделки за милиони са открити при ревизия в някогашната агенция „Военни клубове и информация“. Това е установила Агенцията за държавна финансова инспекция. 19 военни клуба в страната са извършвали хотелиерски услуги – пише СЕГА. Резиденция „Лозенец“, в която дълго време заседаваше ръководството на тройната коалиция по времето на правителството Станишев, също е работила незаконно.
„България е на трето място в Европа по укриване на доходи“ – четем в НОВИНАР. Твърдението е на доклад на Асоциацията на италианските данъкоплатци, изготвен възоснова на данни от финансови полиции в страните на Европейския съюз. В непрестижната класация на данъчните мошеници пред нас са единствено Румъния и Италия. В същия стил управляваме и туризма си. На две страници в СТАНДАРТ можете да прочетете поучителни истории за това как промоции по морето могат да ви вкарат в капан. Агенции лъжат с ниски оферти, после смъкват по 10 кожи и цената за едно легло излиза четворна, пише изданието. Оказва се, че предлаганите приказни промоции са били валидни за март или октомври и когато хората пристигнат на място, трябва да доплащат. Целта е, ако може, туристът да си остави парите на рецепцията и веднага да си ходи, коментират потърпевши. „Прекарайте почивката си в България и ще разберете защо сезонът е слаб“ – с това заглавие и ЕКСПРЕС продължава темата за родния туризъм.
Стряскаща прогноза на Световната здравна организация намираме в ДНЕВНИК. Според уникален по рода си доклад на организацията, обхващащ 178 държави, пътищата ще станат по-смъртоносни от СПИН. И следващото поколение българи ще живее в свят, в който катастрофите по пътищата ще убиват повече хора, отколкото СПИН и раковите заболявания. Единственият шанс България до компенсира ефекта от тази черна прогноза е да се подобрят инфраструктурата, контролът от полицията и спешната медицинска помощ.
Подобряване на друг вид контрол предлага Агенцията по вписванията. На първа страница на 24 ЧАСА четем, че заради зачестилите отвличания на бизнесмени се предлага достъпът до търговския регистър да не е неограничен, а контролиран. Предвижда се неограниченият достъп до фирмения регистър да остане само за основните данни – фирмата и кой я управлява. Останалите документи във фирменото досие ще могат да се прочетат само след регистрация и единтификация. По този начин ще е ясно кой се е интересувал от конкретната фирма. 60-те хиляди души, чакащи от години за българско гражданство да получат наведнъж български паспорти – това предложение на министъра без потфейл Божидар Димитров намираме на първа страница на ТРУД. Така, според Димитров, щяла да се отпуши системата по издаване на паспорти и ще се допринесе за справяне с демографския срив, тъй като голяма част от тези чакащи искали да работят и да живеят у нас. По повод критиките, че престъпници се домогват до наше гражданство, Божидар Димитров е категоричен, че такива може и да има, но те така или иначе не чакат по 4-5 години, а направо си плащат и получават документи, без дори да помиришат София.
Дават гратис за старите лични карти ни иформира МОНИТОР. Изтичащите през 2010-та година лични карти ще бъдат валидни още няколко месеца след крайния си срок, но изтеклите документи ще важат само в България – уточнението е на вътрешния министър Цветан Цветанов.
Ако сте фенове на Мадона и очаквате с любопитство предстоящия й след 8 дни концерт у нас, в ТРУД можете да прочетете интервю с един от организаторите на гастрола Иван Несторов Амебата, където ще разберете любопитни подробности за пребиваването на Мадона у нас, като това, да речем, че звездата пристига в България с мебелите си и, че е поискала за концерта си ток, колкото харчи град с размерите на Тетеван.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *