Икономиката ни е деиндустриализирана с 40% сив сектор, сочи доклад

Икономиката ни е силно деиндустриализирана. До 40 на сто е делът на сивата и криминална икономика. Делът на България в световния брутен вътрешен продукт за 17-годишния период от 1989 г. до 2006 г. е намалял над 25 пъти. Тези изводи са направили експертите на Института за социална интеграция (ИСИ) съвместно с Фондация „Фридрих Еберт“ в доклад за икономическото развитие на България, представен на дискусия, предаде БТА.

Анализаторите отчитат и неефективност при използването на европейските средства в периода от 2007 до 2013 година, проблеми в управлението на публичната и финансовата система, множество нормативни пречки в управлението на бизнес средата, пълна липса на условия за развитие на малкия и среден бизнес.

Решенията, които експертите от Института за социална интеграция предлагат, са преминаване към смесена пазарна производителна икономика, промяна на нормативната рамка, позволяваща развитието, на данъчната система и ограничаване на сивата икономика чрез законови средства. Освен това се предлага спешно приемане на Закона за управление на евросредствата.

Любомир Ганчев от ИСИ обобщи основния извод в доклада, че реиндустриализацията на България чрез активната роля на държавата като подкрепяща, насърчаваща и създаваща икономиката на предлагане е главният път на развитие, който предстои и изисква потенциала на цялата нация.

В рамките на форума бяха представени предложенията на работната група по темата „Възможности за развитие на икономиката“, в чийто състав влизат Бойко Петев, Георги Кадиев, Катя Колева, Любомир Ганчев, проф. Михаил Мирчев, Руси Статков.

Целта на презентацията бе да послужи като основа за дебат относно нови, прогресивни възможности за икономическо развитие. Според Пенчо Хубчев от Фондация „Фридрих Еберт“ основните проблеми на страната ни са три – липса на върховенство на закона, корупция и бедност, които са свързани помежду си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *