Цената на млякото в ЕС е с една трета под себестойността

Европейският млечен съвет констатира значителна разлика между цената на млякото в Европейския съюз и нивото на разходите за производството му, съобщи DairyNews, цитиран от Farmer.bg.

Например, през януари 2015 г. средното ниво на производствените разходи в Германия е достигнало 45,64 евроцента за литър, сочат данни от изследване на Службата за земеделие и проучване на селските райони на страната и съвета. При средна цена от 31,03 цента за литър фермерите се изправят пред значителен дефицит на средства. Съотношението на цената спрямо себестойността показва, че в Германия се покриват само 68% от производствените разходи.

Президентът на Европейския млечен съвет Ромуалд Шабер отбеляза, че положението остава „много критично“. Според него малко вероятно е да се постигнат цени, отговарящи на разходите на фермерите, тъй като на пазара има прекалено много мляко. „Това оказва невероятен натиск върху фермерите. Много от тях не могат повече да го издържат и оцеляването им на пазара е поставено под заплаха. Това в голяма степен се отнася за развиващите се ферми и за онези, които са извършили инвестиции в последно време“, изтъква Шабер.

Ако скоро не бъдат създадени нормативни рамки за млечния пазар в ЕС, тенденцията ще се задълбочи, предупреждават от съвета. В кризисна ситуация са необходими инструменти за стабилизиране на положението, „затова ние представихме нашата Програма за пазарна отговорност пред личностите, вземащи решенията“, обясни Шабер. Програмата предвижда осигуряването на ефективни стимули за регулиране на количествата произвеждано мляко, а когато търсенето отново нарасне, може да бъде възстановено нормалното производство.

От 1 април тази година пазарът на мляко в ЕС действа по нови правила, след като бяха отменени квотите за производството му, при които всяка страна, надхвърлила определените количества, трябваше да плаща глоба за свръхпроизводство.

Допълнителен натиск върху цените оказва въведената през август миналата година забрана от Русия за внос на хранителни стоки, сред които и повечето млечни продукти, от ЕС, Норвегия, САЩ, Канада и Австралия в отговор на санкциите, които те наложиха срещу нея заради положението в Източна Украйна, тъй като немалка част от производителите в ЕС, особено в държавите от Източна Европа, изнасяха своята продукция на руския пазар. Официално руската забрана бе обявена за една година, но до момента няма изявления на отговорни руски фактори, от които да стане ясно дали ограничителната мярка ще бъде премахната или удължена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *