Китайците идват:Ще инвестират в индустрията, логистиката и търговията

Китайските инвестиции у нас скоро ще станат факт. В Пловдив стартира разработката на меморандум между „Свободна търговска зона Циндао“ и „Евро-китайската зона за икономическо развитие“. За това се договориха Ангел Христозов, председател на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, и Хуайуе Ванг, директор на „Свободна търговска зона Циндао“. Меморандумът визира насърчаване на икономическия и културния обмен и сътрудничество. Предстои създаване на платформа, която да е в услуга на местните предприятия. Подписването ще стане по време на форума за търговия и инвестиции между Китай и страните от Централна и Източна Европа в Нинбо от 8 до 12 юни.

Ние вече инвестирахме в Югоизточна Азия, в Индонезия, и сега имаме интерес да инвестираме в Европа. Това заяви Хуайуе Ванг на вчерашната среща в Пловдив с Българо-китайската асоциация за бизнес развитие (БКАБР). Китайската делегация, водена от г-н Ванг, посети България по покана на БКАБР с цел проучване на възможностите за инвестиции у нас. По време на неколкодневната визита представителите на местното правителство на гр. Циндао, провинция Шандун, и на водещи компании от „Свободна търговска зона Циндао“, се срещнаха с министъра на икономиката г-н Божидар Лукарски, с областния управител на Пловдив г-н Розалин Петков, запознаха се с възможностите на „Евро-китайската зона за икономическо развитие“ (ЕКЗИР), която е част от „Тракия икономическа зона“, на летище Пловдив и пристанищата във Варна и Бургас, както и СОК „Камчия“.

Въпреки традиционно добрите отношения между България и Китай, страната ви не е толкова позната като инвестиционна дестинация, призна г-н Ванг. Той подчерта, че се интересува от най-добрите възможности за сътрудничество в областта на индустрията, логистиката и търговията. Визитата бе специално снимана от екипа на китайската информационна агенция Синхуа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *