Икономиката ни ще надмине прогнозите за 2015 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България за 2015 ще бъде значително по-висок от първоначално очакваното. Според последните преоценки на показателя, подадени към Евростат, БВП тази година ще достигне 86.286 млрд. лв.

Това е чувствително над прогнозата, заложена при приемането на бюджета за тази година. Сметките бяха правени при очакван ръст на икономиката от 0.8% и БВП в размер на 82.4 млрд. лв. През пролетта прогнозата за растежа бе завишена на 1.4%, а през октомври – на 2%. Така според последните разчети БВП ще се окаже малко над 86 млрд. лв. За сравнение през пролетта се очакваше толкова да бъде брутният вътрешен продукт за следващата година.

По-високият икономически ръст е една от причините за преизпълнение на приходите в бюджета, като точната тежест е въпрос на пресмятания, коментираха експерти. Така например данъчните приходи – преки и косвени данъци, в момента са планирани на 20% от БВП. Същата е и прогнозата за 2016 г., тоест се приема, че делът на тези приходи структурно е в този диапазон. При БВП от 82.4 млрд. лв. това е равнозначно на постъпления от 16.5 млрд лв., колкото е заложеното по бюджет. При БВП от 86.286 млрд. лв. 20% данъчни приходи биха се равнявали на 17.3 млрд. лв., или с 800 млн. лв. повече. Тези сметки са груби, но очертават реални зависимости между постъпленията от данъци и ръста на икономиката, коментираха експерти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *