Икономиката сама ще излезе от кризата

Слава богу, че икономиката ще излезе сама от кризата. Българската икономика е свързана с тази на европейските страни и в момента, в който Германия и Франция дадат сигнал за възстановяване, със закъснение от 6-7 месеца това ще се почувства и у нас. Това е прогнозата на бившия заместник-министър на финансите Любомир Дацов от кабинета „Станишев“, изказана в интервю за News.bg.

Той пояснява, че колко е по-голям бюджетният сектор, толкова по бавно е възстановяването на икономиката. И поради тази причина всички водещи икономисти в България подържат тезата, че бюджетните разходи не трябва да повече от 38-40 % от БВП. „Натрупването на задължения от близо 2-3% от БВП тази година към бизнеса, увеличението на бюджетните разходи на 42.3 % от БВП за 2010 г. са все фактори, които не действат антикризисно“, подчертава Дацов. Той припомня, че партия ГЕРБ е обещала преди изборите да намали разходната част в бюджета на 35% от БВП.
На въпрос кои са позитивите страни на Бюджет 2010 и кое търпи критики, Дацов казва: „За да се отговори на този въпрос, трябва да се даде отговор какви са средносрочните и дългосрочните цели на правителството, а към момента поне на мен ми е трудно да намеря ясен отговор.“ Според бившия зам.-финансов министър бюджетната политика не се оценява на базата на един или два месеца или дори на един целогодишен бюджет, просто защото може да има различни стратегии за периода на едно правителство. От тази гледна точка следва да се адмирират намеренията на правителството за номинална корекция на разходите. Всъщност, като че ли това е най-силната и едновременно слаба страна на бюджета за следващата година.
„Хубаво е, че той обещава да постави разходите под контрол и едновременно няма никаква яснота как ще стане това“, категоричен е Дацов. Той признава, че не може да разбере какво точно се прави относно въвеждането на еврото. От една страна ясно казват имаме цел, влизането в ERM II и затова всеки от нас трябва да направи жертва, тъй като бюджетът засяга всички български граждани. Това е приемливо и за нас, и за чуждите инвеститори, излъчва положителни сигнали, тъй както влизането в еврозоната означава ясна и предвидима политика. И от тук нататък следват абсолютно необвързани изявления, които торпилират всичко направено от правителството, тъй като не може да има нормален бюджет, за който се заявява, че може да бъде променян няколко пъти в „зависимост от зависи“, и има официални ангажименти за поне 600 млн. лв. допълнителни разходи.
Ето и конкретните аргументи, които посочва Дацов, за да защити тезата си: „Всеки може да си направи простата сметка, че дефицитът може да бъде 0.7% от БВП, както е предвидено в бюджета за 2010, или да стане 1.5% от БВП, ако се изпълнят горните обещания за допълнителни разходи и може и да бъде между 3-4% от БВП, ако се вземат предвид скритите неразплатени разходи от близо 800-1500 млн. лв., които също трябва да бъдат бюджетирани все някога.“

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *