От образованието към пазара на труда

Въпреки кризата и увеличаващата се безработица, на пазара на труда все още има остър дефицит от квалифицирани кадри. Според експерти – през годините трудовият пазар у нас се е деформирал, като повечето хора упражняват професии, които не са пряко свързани с образованието им. Особено преди кризата имаше огромно разминаване между търсене и предлагане на пазара на труда. В момента работодателите се опитват да запазят работните места на най-квалифицираните си служители, а освобождават хората с по-малко опит.
Уча и работя каквото и да е, работя и уча каквото и да е – това са двете крайности, които най-точно описват живота на повечето студенти у нас. Резултатът – специалисти по нищо с опит или специалисти по нещо без опит и перспектива за реализация в сферата, в която са учили. Това са и кадрите, които се впускат на трудовия пазар. Като прибавим и множеството работещи, които са завършили специалностите си преди 20 г. и по редица причини са се деквалифицирали, виждаме ситуацията, в която е изпаднал българският работодател. Защо? „Образно казано, скъсаните връзки между бизнеса и образователната система във всичките й разновидност. Спомням си най-фрапиращият случай в продължение на години, когато пернишкото училище за миньори бълваше обречени на безработица кадри, а в същото време бизнесът в Пернишко гладуваше за кадри, свързани с топла и студена обработка на металите”, каза председателя на Форума на бизнес лидерите Стамен Тасев.
Управителят на Job Tiger Светлозар Петров описа ситуацията на трудовия пазар у нас с други думи: „Има една сентенция на един английски министър на образованието, който казва, че десетте най-търсени професии днес, преди десет години ги е нямало. В годините на прехода много хора завършиха едни специалности, а работят съвсем други неща, което де факто ги деквалифицира”.
По думите му сред специалностите, които се изучават в университетите, има и адекватни и неадекватни спрямо търсенето на пазара на труда. „Създаването на учебните планове трае да речем около година и половина. Още четири години трябват, за да излязат първите бакалаври. Тоест между осъзнаването на нуждата от нова специалност и първите хора на пазара, които са обучат, минават едни шест години. Спасението, разбира се, е в магистратури, в допълнителни специализации”, допълни Петров.
Заради това бизнесът често прибягва до вътрешни обучения на служителите си. Оказва се обаче, че новодошлите не владеят елементарни неща, според Стамен Тасев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *