Икономисти: Няма опасност за валутния борд

Когато една банка изпадне в състоянието на КТБ, регулаторът вкарва одитори, които изчисляват капиталовата ѝ адекватност – съотношението между собствения капитал и рисковите ѝ позиции. Ако има капиталова неадекватност, държавата вече категорично заяви, че ще запуши дупката с държавни средства, но не свързани с бюджета, казаха Владимир Каролев и Емил Хърсев в сутрешния блок на Нова телевизия. Те се обединиха около мнението, че валутният борд у нас е стабилен и няма опасност за него.

Хърсев категорично заяви, че сметката ще я платят първо акционерите в КТБ, ако се стигне дотам и след това – купувачът. Каролев пък каза, че планът за КТБ е дори при държавна помощ тя да не става държавна, а след време, когато е възможно, да има нов частен собственик.

Хората с депозити в КТБ или в която и да е друга банка в България няма да пострадат. Показателно е, че Първа инвестиционна банка мина през истински стрес тест. Не мисля, че срокът за отваряне на КТБ – 21 юли, ще бъде удължен, заявиха в един глас Каролев и Хърсев.

Умолявам политиците да не говорят глупости или по-добре да не говорят за банки, за фалити и т.н. Няма да фалира държавата, няма да фалира НЗОК, няма да има проблем с банковата система, убеден е Каролев.

Ако има виновен за кризата с КТБ и за тази с ПИБ, той трябва да си плати. Но не следва да спекулираме, докато не е ясно, казаха Каролев и Хърсев. Хърсев припомни, че ЕЦБ, МВФ и ЕК са дали отлични оценки за реакцията на БНБ във връзка с проблемите с банковата ни система. Ако някой е давал кредити, които не могат да се върнат, отговорността не е на БНБ, ами на този, който го е дал. Вътре в банките си има контролни органи също, заявиха Каролев и Хърсев.

Доста половинчато Хърсев каза на висок тон, че е имало „доноси” от „двама агенти на ДС” по отношение на евентуална банкова ваканция – временно затваряне на банките. Такива мерки се взимат от експерти, а доносниците какво правят – излизат и казват „ама един знаеш ли какво ми каза”, добави финансистът.

Според Хърсев и Каролев е грешка да се обръщат спестявания от левове в евро, защото банките плащат за депозити в евро по-малко. Като взимате кредити, вземайте в евро, защото лихвата ще е по-ниска. Като правите депозити, правете ги в левове, защото лихвата е по-висока, обобщи Каролев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *