Германия подкрепи директното рекапитализиране на закъсали банки

Германското правителство одобри пакет проектозакони, които дават зелена светлина за създаване на банков съюз в Европа. Плановете на ЕС предвиждат да има един надзорен орган за банките в еврозоната, един набор правила за затваряне или преструктуриране на закъсали банки и един фонд за плащания. При определени правила банките ще могат да се рекапитализират директно от Европейския механизъм за стабилност.

ЕС е все по-близо от възможността да налива пари в закъсали банки. Причината е, че германското правителство одобри законопроект, който разрешава рекапитализацията на банки. Предстои законът да бъде гласуван от Бундестага и да влезе в сила през ноември.

През 2012 г. европейските лидери се споразумяха спасителният фонд на ЕС – т.нар. „Европейски механизъм за стабилност“, да може директно да откупува дял в проблемна банка, ако съответната държава не е в състояние да осигури пари от частни инвеститори или от националните си фондове. От общия размер на фонда, който е 500 млрд. евро, 60 милиарда са предвидени като „инструмент“ за пряка банкова рекапитализация.

Досега Берлин се противопоставяше на тази идея, тъй като не искаше германските данъкоплатци да бъдат натоварени допълнително.

След изработването на схема, включваща арсенал от финансови средства, включително национални и европейски фондове, както и правила, определящи кой поема загубите, ако някоя банка изпадне в затруднение, Германия отстъпи.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле вече коментира, че решението за рекапитализация на банките е важна стъпка към стабилизиране на сектора и за повишаване на доверието в общата европейска валута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *