Топ компании се обединяват, за да стандартизират „интернетa на нещата“

Големи технологични производители катоSamsung, DellиIntelобединяват сили, за да създадат общ стандарт за начина, по който различни домакински уреди, например термостати и хладилници, ще си комуникират като част от т.нар. „Интернет на нещата“.

Идеята е нареченаOpen Interconnect Consortium(OIC)и ще се конкурира със съществуваща вече инициативаAllSeen Alliance,зад която стоят 51 технологични компании, в това числоMicrosoft, LG, Panasonic, SharpиQualcomm.

Целта наOICе да дефинира основните изисквания за свързаност на милиардите устройства, които ще са част от „интернета на нещата“. По думите на генералния мениджър на звеното за софтуер и услуги наIntelДъг Фишеркоментира, че новата рамка ще адресира проблеми със сигурността, които не са обхванати отAllSeen.За целта компаниите ще разчитат изцяло на софтуер с отворен код.

И въпреки че отGartner Researchпредвиждат до 2020 г. технологията на „умните домове“ да добави1,9 трилиона долара към световната икономика, все още има редица предизвикателства, които трябва да бъдат решени. И двата алианса със сигурност ще допринесат за това, пише „Машабъл“.

Защо са важни стандартите?

Вашият хладилникSamsung,например, не може да си комуникира с телевизорSony,защото двете компании използват различни технологии, които не са съвместими една с друга. Наличието на стандарти ще позволи да бъде изградена малка мрежа от взаимносвързани обекти, които да изграждат „умния дом“.

Първият софтуер с отворен код наOICще позволи на разработчиците да създават приложения, с които ще стане възможно получаването на известия от домакинските уреди директно на смартфони, таблети или персонални компютри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *