„Икономист“: „Борбата с престъпността и корупция в България изисква повече работа“

Българите все още са под влияние на радостта от освобождаването на медицинските сестри от Либия. Мнозина вярват, че това се е случило само, защото страната се присъедини през януари към Европейския съюз, пише „Икономист“.

Премиерът Сергей Станишев поощрява това виждане, защото то влива нови сили в неговата крехка коалиция. Същото се отнася и за президента Георги Първанов, друг социалист в затруднение, който приветства шестимата на летището и веднага ги помилва. България е на етап меден месец от европейското си членство. Приемането доведе до строителен бум от Черно море до София. Чужденците наливат пари в имоти, същевременно местните строителни работници са недостатъчни, така че се наемат строителни работници от Беларус и Украйна.

Икономическият растеж през тази година ще бъде 6%. Толкова много българи са ипотекирали имуществото си, че БНБ е предложила да се ограничат заемите. Някои все още чакат ползите от Европейския съюз. Социалистите поставиха своя коалиционен партньор Движението за права и свободи начело на министерството на земеделието. Техният лидер Ахмед Доган, хитър политик от турското малцинство в България, лесно намира работа за своите поддръжници, но е по-малко добър при усвояване на европейските пари.

Осем месеца след приемането повечето български земеделски стопани все още очакват своя първи чек от Брюксел. Станишев и Първанов все още изглежда не чувстват, че членството носи и задължения. През юни Европейската комисия смекчи доклада си, че българското и румънското правителства са направили твърде малко в борбата си срещу корупцията и организираната престъпност. Но ако не бъде постигнат напредък в рамките на годината двете страни могат да бъдат санкционирани. В доклада е отделено по-специално място на организираната престъпност в България. В София се случват поръчкови убийства, също както и корупция сред прокурори и съдии.

Въпреки усилията за прочистване на Прокуратурата, нито един заподозрян за поръчково убийство не е бил осъден. Още по-лошо – правителството спря и да се опитва. Повече от месец мина, откакто комисията срещу корупцията, организирана от Станишев, проведе заседание. Румен Овчаров, който подаде оставка като министър на икономиката и енергетиката преди два месеца заради съмнения за корупция, все още оказва влияние зад кулисите, заяви представител на ЕС.

Първанов в момента е уличен за връзки с бившата Държавна сигурност. България отвори своите досиета години, след като другите източноевропейци направиха това.

Изданието отделя внимание и на предстоящите през октомври местни избори и подчертава, че проучванията сочат, че ГЕРБ, новата дясна партия на кмета на София Бойко Борисов, може да се представи добре. /Източник: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *