„Топлофикация“ – Велико Търново опрощава 231 хил. лв. лихви от стари сезони

Общо 1,526 млн. лв. са неплатените сметки за парно към „Топлофикация“ – Велико Търново, съобщи инж. Красимир Игнатов, зам.-изпълнителен директор на дружеството. Две трети от сумата е дължима от домакинствата. По спечелени съдебни дела са присъдени 174 хил. лв., но събираемостта е слаба.

„Миналата година по това време получавахме по 150 хил. лв., а сега постъпват едва по 50 хил. лв.“, допълни инж. Игнатов. Според него това се дължи на голямото закъснение на изравнителните сметки. За 2006 г. те излязоха през юни, а сега заради грешки в методиката и Наредбата за топлоснабдяването, изравнителните сметки ще стигнат до потребителите едва в края на месеца.

След две седмици за възражения по изчисленията хората ще могат да плащат. Все още четирите фирми за топлинно счетоводство във Велико Търново не се наемат да кажат какви ще са средните суми за доплащане.

От 13 август „Топлофикация ВТ“ обявява промоция за опрощаване на лихвите по стари задължения за топлинна енергия до месец октомври 2006 г., ако длъжниците платят цялата дължима сума по главницата. Ако всички домакинства със стари неплатени сметки се издължат, ще бъдат опростени 231 хил. лв. лихви, каза инж. Ивайло Андреев, началник „Реализация и инкасо“ в топлоцентралата. Промоцията се прави за втора година и ще важи до края на септември. Тя няма да се отнася за съдебни или вече разсрочени с писмен договор задължения.

„След промоцията обаче започваме поголовни съдебни дела срещу длъжниците независимо от размера на неплатената сметка“, предупреди инж. Андреев. Той припомни, че дружеството дължи за природен газ на „Раховецгаз-96“ 740 хил. лв.

През септември топлата вода, подавана от „Топлофикация ВТ“, ще поевтинее от 8,18 лв./куб. м на 7,10 лв./куб. м с ДДС, каза инж. Игнатов. Поевтиняването се дължи на електроенергията, която започна да произвежда топлоцентралата. Тя се продава на „Е.ОН“ за 147,19 лв./мВТч. / в. „Янтра Днес“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *